Klassisk for dummies - del 3

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Impresjonisme og det erkefranske

Etter at eksperimentelle komposisjoner som Ionisation og Poéme Symphonique for 1000 metronomer er det ikke så rart at man begynte å stille spørsmålstegn ved begrep som klassisk musikk og kunstmusikk, eller musikk i det hele tatt. Disse verkene ble selvfølgelig elsk/hat-objekter, men også blant de mer melodiøse og harmoniske komponistene hersket fiendskap og uenighet. Et slikt forhold finner vi for eksempel mellom Claude Debussy og Camille Saint-Saëns. Sistnevnte er mest kjent for samlingen "Le carnaval des animaux" (Dyrenes Karneval) og operaen "Samson et Dalila". Komponisten selv var misfornøyd med "Le carnaval des animaux" og motarbeidet all oppføring så godt han kunne, men stykker som Aquarium og Le cygne(Svanen) har blitt stående som publikumsfavoritter helt inn i vår egen tid. Bacchanale (som betyr fest i alkoholisert form) fra "Samson et Dalila" må også ses og høres.

Claude Debussy står som frontfigur for den musikalske sjangeren vi kaller impresjonisme. Ordet impresjonisme ble hentet fra malekunsten, hvor navnebror Claude Monet kan tjene som referanse, og hadde som ideal å skildre et øyeblikk. Derfor oppleves den impresjonistiske musikken ofte som flytende; Den svever avgårde og holder på den samme stemningen gjennom hele stykket. Blant Debussys fremste verk finner vi Clair de lune fra "Suite Bergamasque", som finnes både som pianostykke og orkesterverk, drømmeskildringen Prélude à l´apres-midi d´un faune (Preludium fra en fauns ettermiddag), den jazzinfluerte og barnevennlige Golliwogg´s cakewalk fra "Children´s Corner" (se video), pianovalsen La plus que lente, Arabesque 1 og 2.

Også ungarsk

Når vi først er inne på disse dvelende, stemningsmettede stykkene som ikke har tenkt seg noen steder, må selvfølgelig Erik Satie nevnes. Han var en av de mindre produktive komponistene, og er i all hovedsak kjent for sine "Gymnopedie" og "Gnossienne". Dette er samlinger bestående av flere små stykker for piano, og best kjent er hans Gymnopedie nummer 1. Hør også hans første Gnossienne. Grotesk-vakre "Trois embyons desseches", som kan oversettes med Tre tørkede fostre, kan du høre et utdrag av i denne videoen.

Både Debussy, Satie og Saint-Saëns er åpenbart franske, og det finnes ytterligere to franskmenn som er essensielle innen den type musikk vi har hørt nå. Det er Maurice Ravel og Gabriel Fauré. Sistnevnte forbindes ofte med Sicilienne og Pavane, mens Ravel er viden kjent for sin Bolero samt Pavane pour une infante defunte og Jeux d´eau. Ungarske Zoltán Kodály, født samme år som Stravinskij, hører også på sett og vis til under impresjonismens fane. Hans største inspirasjonskilde var Debussy, men musikken er dessuten inspirert av østeuropeisk folkemusikk. Kodály komponerte både kirkemusikk, operaer og konserter. For eksempel er dette og dette signert ungareren, som foruten komposisjon forsket på etnografi og var utdannet innen filosofi og lingvistikk.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen