Klassisk for dummies - del 2

"Klassisk for dummies" er en feature-serie hvor vi presenterer klassisk musikk ved hjelp av både tekst, lyd og bilder. Formålet er å hjelpe deg til å oppdage, eller gjenoppdage, klassiske favoritter. I del 1 av denne serien tok vi for oss musikken fra 1600-tallet til omtrent 1800, med blant annet Bach, Vivaldi, Mozart og Beethoven. Når vi nå begir oss inn i 1800-tallets romantikk er det de store følelsene som gjelder. Musikken er ofte meget dynamisk og svært melodiøs, og i tillegg til symfoniorkesteret blir pianoet et velbrukt instrument. Vi finner også en stor andel av de klassiske operaene i denne tidsepoken. For mange er det i den romantiske musikken man finner sine favorittstykker.

Rossini, Bizet, Verdi og Mascagni

Italienske Gioacchino Rossini, født i 1792, gjorde stor suksess med sine operaer tidlig på 1800-tallet. Blant hans mest kjente, finner vi de evige perlene "Otello" (se utdrag her) og "Barbereren i Sevilla". Sistnevnte er en såkalt opera buffa – komisk opera – som fungerer til dels på samme måte som en moderne situasjonskomedie. I tillegg står han også bak "Wilhelm Tell", hvor den mest kjente delen har blitt brukt i mange filmer, blant annet "A Clockwork Orange" og "Goodbye Lenin", samt i "Monty Pythons Flying Circus".

Guiseppe Verdi (1813-1901) bidro sterkt til operahistorien med "Rigoletto", hvor spesielt La donna e mobile har blitt stående som en kjent og kjær klassiker. Georges Bizet (1838-75) må også i denne sammenheng nevnes med operaen "Carmen", her presentert ved den populære arien Habanera. Lite visste Bizet at musikken hans også skulle vise seg velegnet i reklamefilm for vaskemidler! Mascagni er hovedsakelig kjent fra en eneste opera, nemlig "Cavalleria Rusticana", hvor den strålende ouverturen høres slik ut.

Tchaikovskij, Massenet og Wagner

Også innen ballett finnes det noen komponister som enhver bør ha hørt om. Blant de aller største, finner vi P.I. Tchaikovskij. Han er spesielt kjent for "Svanesjøen" med dette og dette som favorittstykker, og Nøtteknekkeren med blant annet den kjente Sukkertøyfeens dans. Tchaikovskij holdt seg ikke bare til ballettkomposisjon. Han skrev for eksempel pianokonserter og andre stykker for piano, som Barcarolle.

Jules Massenet gjorde seg bemerket med balletten "Thaïs", hvorfra nydelige Meditation er hentet. Flere godbiter fra dramaets verden finner vi gjennom Richard Wagner, en svært allsidig komponist, og dessuten inspirasjonskilde for filosofene Schopenhauer og Nietzsche. Han står ansvarlig for å ha brakt "The Ride Of The Valkyries", "Den flyvende hollender", "Tristan og Isolde" og "Lohengrin" til verden.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen