Klassikeren: Turboneger - Apocalypse Dudes

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Hver tirsdag klokken 14.00 tar vi i Kulturo.no for oss en film eller en plate som våre lesere har stemt frem som sin favoritt. Her vil vi prøve å gi en dypere bakgrunn for hvorfor filmen eller platen er som den er, for slik å introdusere en gammel klassiker på ny. Ukens utgivelse er Turboneger-plata "Apocalypse Dudes".

Euroboy (nummer to f.v.) gav bandet en solid dose glamour.
Euroboy (nummer to f.v.) gav bandet en solid dose glamour.

M-A-N-N

Mange norske band har prøvd å appellere til det mandige; black metal-bandene ypper til hat, Jokke synger om øl og gode kameratskap, Di Derre synger om jenter og til og med deLillos prøver å treffe mannen, om enn den myke mannen, rett hjemme. Allikevel er det ingen andre enn det homoflørtende, heroinist- og sminkebandet Turboneger som har klart å reise halve Norges befolkning opp av sofaen, slå seg på ølmagen og brøle av full hals. Og bandet har aldri fått det så godt til som på ”Apocalypse Dudes”. Det renner testosteron av verket; av coveret, av plata og ut av høyttalerne. Her er det rå kraft som gjelder.

Javel, så hadde bandet gitt ut flere album allerede, og de hadde også hatt noen undergrunnshit. Men det er først med Apocalypse Dudes at Turboneger tar form. Apocalypse Dudes er plata som gjorde Turboneger til rockehelter, det er albumet som trekker dem opp fra undergrunnsgjørma og skyter bandet opp i punkehimmelen. Det er rett og slett debutalbumet til et band som allerede hadde gitt ut tre album.

Debut?

Nye siden ”Ass Cobra” var Christer Engen / Chris Summers og Knut Schreiner / Euroboy. Engen kom fra stillingen som trommis i Big Bang, og la et stødigere grunnlag enn det tidligere bidragsytere hadde klart, men det viktigste innslaget var helt klart Schreiner. Han brakte en finesse til bandet som det så sårt trengte, et lite ispett med glam, i kontrast til Happy-Toms rølp. Slik ble Turboneger fullkomment, og slik ble Turboneger så bra som det aldri senere har blitt.

Og man merker det allerede fra første stund. Plata åpner med en gitarsolo, dog en rolig, avbalansert en, skapt for å skape forventning. Og forventningene innfris. Gjennom enormt trøkk i ”Age of Pamparius”, suggererende allsangrefreng på ”Get It On”, enestående gitarmagi på ”Prince of the Rodeo” og innom det mørke suget i ”Are You Ready For Some Darkness” før hormonfesten avsluttes med ”Good Head”. Og nettopp sistesporet er et godt eksempel på nettopp hvor utrolig bra Turboneger var i 1998.

Sosio-realisme eller suging

På overflaten er ”Good Head” en utrolig standard, enkel punksang om oralsex. Man kan levende se for seg hvordan sangen kunne passet inn på ”Ass Cobra”, men små grep hever låta til et helt annet nivå. Energien, understreket av gitarsolo, tamburin og den enorme eksplosjonen på slutten av låta gjør den til en intens avslutning på et intenst album. Og nettopp sammenhengen sporet står i, sår også tvil om hvorvidt det faktisk er en enkel punklåt om oralsex, eller om det egentlig er en hymne til de av oss som har jobbet seine kvelder i servicenæringen og drømt oss vekk til bedre steder? Handler det om hverdagseskapisme eller suging? Hvem vet.

Er det bare tull og tøys?
Er det bare tull og tøys?

Det rareste er det faktum at ”Good Head” nok er den svakeste låta på plata, sånn rent musikalsk sett. Innpakningen, prestasjonene og produksjonen er helt knall, men som melodi er den ganske kjedelig. Resten av plata er derimot en kraftoppvisning også i låtskriving. Melodiene og allsangrefrengene har et hypnotisk refreng som får hvem som helst til å ville dra på seg dongerijakken og reise seg opp i stolen og brøle av full hals.

Konklusjon

"Apocalypse Dudes" viste at Norge kan mer enn a-ha og Secret Garden. Plata var en energiutblåsning av dimensjoner, som virkelig satte standarden for andre, skandinaviske band som blant annet The Hives, Hellacopters og Gluecifer. Og heldigvis holder plata seg bra.

Turboneger Apocalypse Dudes

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen