Klassikeren: The Return of the Jedi

Hver tirsdag klokken 14.00 tar vi i Kulturo.no for oss en film eller en plate som våre lesere har stemt frem som sin favoritt. Her vil vi prøve å gi en dypere bakgrunn for hvorfor filmen eller platen er som den er, for slik å introdusere en gammel klassiker på ny. Ukens utgivelse er "The Return of the Jedi".

Da "The Lord of the Rings: Fellowship of the Ring" dukket opp på kino i 2001, ble den delen av publikum som ikke kjente til handlingen fra før sittende under rulleteksten og grue seg. Et helt år skulle gå før man fikk vite hvordan det gikk videre med Frodo og gjengen. Men dette blekner helt mot det Lucas utsatte kinopublikumet sitt for i 1980.

Hvem, hva, hvordan?

Avslutningen av The Empire Strikes Back. Tre år gikk før man fikk vite hvordan det gikk videre med Luke & Co.
Avslutningen av The Empire Strikes Back. Tre år gikk før man fikk vite hvordan det gikk videre med Luke & Co.

I "The Empire Strikes Back"s siste scene står Luke Skywalker sammen med prinsesse Leia, C-3PO og R2-D2 fremfor et enormt vindu på romskipet mens de ser Millenium Falcon forsvinne ut i verdensrommet på jakt etter Han Solo som ble fryst ned og bortført av dusørjegeren Boba Fett.

Spørsmålene fansen umiddelbart stilte seg mens rulleteksten gikk var nærmest uendelige: Hva skjedde med Han Solo? Var Dart Vader virkelig Lukes far? Ville Luke gjenoppta treningen til å bli Jediridder?

Tre lange år skulle gå før man omsider fikk svar, og da var det duket for det uunngåelige siste oppgjøret mellom det gode og det onde i en finale hvor man ikke sparte på noe.

Far vs. sønn

Et år er gått siden hendelsene i "The Empire Strikes Back". Luke Skywalker (Mark Hamill), prinsesse Leia (Carrie Fisher) og resten av opprørsalliansen har klart å spore opp Han Solo som er blitt fraktet til Tatooine og Jabba the Hutts festning hvor han er tildelt oppgaven som veggpryd i sitt tilfryste fengsel.

Imens jobbes det hektisk med å bygge ferdig en ny Death Star, større og sterkere enn den første. Med denne skal man omsider knuse alliansen en gang for alle. Alliansens flåte flyr av gårde til tidenes kamp i verdensrommet mens Luke må ta den endelige konfrontasjon med sin far, den onde Darth Vader, og Keiseren.

25 år er gått siden "The Return of The Jedi" fikk sin urpremiere og selv om den kanskje aldri har nådd den samme statusen som de to forestående filmene, så har den likevel sikret seg plassen som en av de mest populære eventyrene gjennom tidene og bergtar stadig nye generasjoner med Star Wars-fans. Men veien fra idéskisse til ferdig filmrull var lang og tidvis svært kronglete.

The Return of the Jedi var den første i serien til å benytte seg av THX-teknologien
The Return of the Jedi var den første i serien til å benytte seg av THX-teknologien


Jakten på en regissør

Da George Lucas medproduserte "The Empire Strikes Back" i 1980, vant han samtidig en innbitt kamp for uavhengighet fra Hollywood-systemet, og da det var duket for innspillingen av "The Return of the Jedi" var det Lucas selv som finansierte prosjektet. Lucas hadde ingen planer om å regissere filmen selv, men siden han hadde kuttet båndene med Directors Guild of America under arbeidet med "The Empire Strikes Back" så var han forhindret fra å hente inn sin gode venn Steven Spielberg til å innta registolen. Jakten på en regissør var med andre ord i gang.

Tre år i forveien hadde David Lynch mottatt en Oscar-nominasjon for beste regi på filmen "The Elephant Man", og Lucas møtte ham for å sikre underskriften på kontrakten. Men Lynch anså på sin side Star Wars-filmene for å være en Lucas-greie og valgte istedet å regissere en annen sci-fi-film, "Dune". Den skulle på sin side ende opp som en av de største kalkunene i filmhistorien.

Nestemann på ønskelisten var David Cronenberg som fra før hadde "Scanners" og "Shivers" på samvittigheten, men Cronenberg avslo tilbudet fra Lucas. Nå begynte det smått å haste.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen