Test

Klassikeren: The Departed

Hver tirsdag klokken 14.00 tar vi i Kulturo.no for oss en film eller en plate som våre lesere har stemt frem som sin favoritt. Her vil vi prøve å gi en dypere bakgrunn for hvorfor filmen eller platen er som den er, for slik å introdusere en gammel klassiker på ny. Ukens utgivelse er "The Departed".

Korrupt og farlig

"It`s a nation of rats" er nok det sitatet som best beskriver Bostons stødige krig mellom mafiaen og politiet de siste hundre årene. Rasekrigen og den irske mafiaens dominanse i undergrunnen er nettopp hva mesterregissør Martin Scorsese i 2005 bestemte seg for å filmatisere. Med god hjelp fra legenden Jack Nicholson samt Hollywood-stjernene Matt Damon og Leonardo DiCaprio var alt duket for filmmagi om organisert kriminalitet, forræderi, spionasje og en ikke så beskjeden mengde romanse. "The Departed" er selve oppskriften på en "instant classic".

Her leker vi ikke mafia.
Her leker vi ikke mafia.

Vi befinner oss dypt i Bostons raseseparerte samfunn. Åpningsscenen viser klipp fra gamle TV-sendinger om opprørene på 70-tallet, akkompagnert av en ondskapsfull monolog fra Francis Costello (Nicholson) om hvordan den irske befolkningen kontrollerer byen, om ikke nasjonen. Mafiabossen Costello har tatt vare på gutten Colin (Matt Damon) siden han var i tiårsalderen, en gutt som nå har blitt voksen og politietterforsker, en viktig rotte i krigen mot myndighetene. På den andre siden har politiet sin egen rotte inne hos Costello og mafiaen, i form av Billy Costigan (DiCaprio), en familieløs sliter fra feil bydistrikt. Etter hvert som identiteter anskaffes, mistes og avsløres utvikler historien seg til en ekstremt god thriller med masser av bihistorier og vendinger.

Gjennomført mesterverk

Plottet er grovt sett en nyinnspilling av den kinesiske krimfilmen "Infernal Affairs" fra 2002, men "The Departed" ligger milevis over når det gjelder det håndverksmessige som dialog, skuespill, regi, klipping og kameraarbeid. Scorsese er en gammel traver som kan mer om filmens språk og narrasjon enn de fleste, noe som vises. Måten historien fortelles på, ved hjelp av ting som hastighet og klipperytme er absolutt ypperlig. Bunnsolide prestasjoner fra alle kanter vitner om en regissør i storform, ikke overraskende når navnet lyder Martin Scorsese, en mann holdt for å være en av historiens beste i bransjen.

Man trollbindes av mystisismen og spenningen.
Man trollbindes av mystisismen og spenningen.

Jack Nicholsons intelligente, ondskapsfulle og noe sykelige prestasjon som irsk-amerikansk mafiaboss er intet mindre enn monumental. Måten han leverer de fantastiske linjene fra det oscarvinnende manuset på er rett og slett herlig. En annen rolletolkning verd å skrive om er Leonardo DiCaprios Billy Costigan, som godt mulig er karrierebeste for Hollywood-sjarmøren. På skuespillplanet kulminerer filmen i en aldeles perfekt restaurantscene hvor Nicholson og DiCaprio utfører dialog og interaksjon på nivå med storheter som Pacino og De Niro. Man legger også vel merke til en del biroller spilt av Mark Wahlberg, Martin Sheen og Alec Baldwin, det rett og slett koker over av herlig skuespill.

"The Departed" hadde riktignok premiere for kun to år siden, men det er allerede klart at dette verket kommer til å bli stående som en klassiker i kommende tiår. Filmen ble anerkjent av det amerikanske filmakademiet, som gav den hele fire oscarpriser, henholdsvis beste regi, beste klipp, beste filmfoto og den gjeveste av dem alle: beste film. Folket har også talt, og gitt filmen karakter 8.4 av 10, etter omtrent 180 000 stemmer ved nettsiden IMDb.

Konklusjon

"The Departed" bragte Martin Scorsese opp på oscarpodiumet for første gang, noe annet ville også ha vært meget feil. Dette thrillerdramaet inneholder alt fra mesterlig actionscener til dampende romanse, og ville aldri fungert uten limet som en god regissør er. Den eneste passende konklusjonen må være at "The Departed" uten tvil er tiårets krimdrama.

The Departed

The Departed

The Departed

The Departed   Les mer »

The Departed   Les mer »

The Departed   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen