Test

Klassikeren: Schindlers Liste

Hver tirsdag klokken 14.00 tar vi i Kulturo.no for oss en film eller en plate som våre lesere har stemt frem som sin favoritt. Her vil vi prøve å gi en dypere bakgrunn for hvorfor filmen eller platen er som den er, for slik å introdusere en gammel klassiker på ny. Ukens utgivelse er "Schindlers Liste".

Steven Spielberg har mange ganger bevist at han er et filmatisk geni, med storfilmer som blant annet ”Jaws” (1975), ”E.T” (1982) og ”The Color Purple” (1985). Men det er kanskje ”Schindlers Liste” (1993) som er det største eksempelet på nettopp dette.

Liam Neeson spiller Oskar Schindler.
Liam Neeson spiller Oskar Schindler.

Schindlerjødene

Det er begynnelsen på andre verdenskrig og Oskar Schindler (Liam Nesson) reiser til Polen for å starte en emaljefabrikk. Jødene jages bort fra gatene og hjemmene sine, og siden deres lønn betales rett til nazistene er de billig arbeidskraft. Schindler ansetter Itzhak Stern (Ben Kingsley) som sin regnskapsfører og han får også ansvar for å ansette jøder til fabrikken. Stern vet at alle som ikke er ønskelige som arbeidere blir skutt og han forfalsker derfor papirer som han gir til jøder som nazistene ikke har bruk for. De blir ansatt på Schindlers emaljefabrikk.

Krigen fortsetter og dens grusomheter blir bare verre og verre. Det åpnes en konsentrasjonsleir i nærheten av fabrikken hvor Amon Goeth (Ralph Finnes) er øverstkommanderende. Schindler, som etter hvert mykner opp og innser hva som foregår i disse leirene, gjør hva han kan for å beholde sine arbeidere. Han bestikker Goteh og andre SS-offiserer med fester og gaver og hans fabrikk får stadig flere ansatte.

Da Goeth en dag får beskjed om at konsentrasjonsleiren skal avvikles blir det vanskeligere for Schindler å beholde sine arbeidere. Alle fanger og alle jøder skal fraktes til Auschwitz - inkludert Schindlerjødene. Schindler må igjen grave i pengeboken og bestikker Goeth til å gi ham arbeiderne sine, som skal fraktes til en ny fabrikk på hans hjemplass for å lage patronhylser. Fabrikken lager ikke en hylse som går gjennom nazistenes kvalitetskontroll, men når krigen endelig er over har Schindler reddet over 1000 liv.

Elegant utført om de verste grusomheter

Det som først og fremst gjør ”Schindlers liste” til en fantastisk film er historien. Filmen er basert på Thomas Keneallys bok ”Schindlers Ark”, som tar for seg den sanne historien om Oskar Schindler som egenhendig reddet 1100 jøder fra å dø i konsentrasjonsleirene. Det er en historien om heltemot, om vennskap, om håp og ikke minst om alle grusomhetene som foregikk under andre verdenskrig.

Men en film blir ikke nødvendigvis en fantastisk film kun ut fra en fantastisk historie. Det skal mer til. Spielberg er en dyktig regissør, ikke bare har han et talent for å regissere skuespillere, han har et talent på å fortelle en historie og ikke minst på å få frem store ting gjennom små detaljer. Gjennom historien om Oskar Schindler viser Spielberg oss mye av alle grusomhetene som foregikk. Det er blant annet en scene hvor mange jøder sitter på rekke og rad og ser på diamanter og smykker, for å se om de er ekte eller hva de er verd. Det kommer en SS-soldat og legger noe på bordet. Det er en haug med tenner. Tenner med gullfyllinger. Både mannen som sitter og ser på gulltennene og vi som sitter å ser på ham vrir ansiktet i avsky og man kjenner ubehaget nært på kroppen. Med et enkelt grep, en enkel liten scene viser han oss hvilke grusomheter som skjer. Dette gjør han gjennom hele filmen – for eksempel den lille jenten med den røde jakken – og hver gang presser tårene på og man har vanskelig for å forstå at dette faktisk er en sann historie.

"Schindlers liste" skildrer den grusomme krigen på glimrende vis.

Minneverdige prestasjoner

Skuespillerne har også vært et stort element som har bidratt til at denne filmen har blitt så fantastisk. Liam Nesson i rollen som Oskar Schindler får virkelig frem tapperheten og motet han hadde. Han klarer utmerket å gå fra å være en litt blærete, pengegrisk sjefsdirektør til å bli den mannen som reddet over 1000 jøder fra utryddelse. Ralph Finnes er aldeles glimrende i rollen som Amon Goeth. Hans oppsyn bringer frem avsky hos tilskueren og man ser at alt han bryr seg om er han selv, og måten han ser på jødene og hvordan han iskaldt skyter dem fra balkongen sin lyser av ekte grusomhet. Ben Kingsley som Itzhak Stern gjør også minneverdig rolle. Tapperheten, motet og håpet klarer å lyse gjennom den alvorlige og følelseskalde utsiden av karakteren. Alle skuespillerne som har medvirket i denne filmen har gjort en solid innsats, og man ser sjeldent en film hvor ikke bare hovedrollene lyser briljans, men hvor også de små rollene, birollene, for eksempel den ene karakteren som ser en haug med gulltenner gjør en prestasjon uten like.

I forkant av innspillingen gjorde Spielberg masse forsking på krigen og Holocaust. Han fant ut av ting som ikke hadde blitt vist i media, som for eksempel at fangene ikke brukte stripete klær før på slutten av krigen. All forsking som ble gjort har bidratt til at filmen ser veldig autentisk ut, og det at den er skutt i svart/hvitt bidrar også til et realistisk preg over filmen, og det kler historien og dysterheten i den.

Det som hever "Shindlers liste" ennå høyere, og er en stor faktor for dens klassikerstatus, er historien og temaet den tar opp. Filmen er med på å fornye oppmerksomheten rundt Holocaust og bidrar slik at vi ikke glemmer det som hendte. I et intervju sier Spielberg at ”ingen kan gjøre noe for å rette opp fortiden, det har allerede skjedd, men en film som dette kan få oss til å sørge for at det aldri skjer igjen”.

Konklusjon

”Schindlers Liste” er nærmest en perfekt film. Den har alt. En god historie, dyktige skuespillere, autentiske og flotte sett og kostymer, nydelig foto, fremragende musikk og en utmerket regi. Det er en film som tar opp et viktig tema og den gjør det med ytterst presisjon og eleganse. Man er ikke lengre den samme etter å ha sett ”Schindlers Liste” og det er ingen tvil om at vi burde se den igjen og igjen. Den viser oss en av historiens mest grusomme hendelser og som Spielberg sier så er det en film som kan sørge for at det aldri skjer igjen.

Schindlers Liste   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen