Test

Klassikeren: Rammstein - Mutter

Hver tirsdag klokken 14.00 tar vi i Kulturo.no for oss en film eller en plate som våre lesere har stemt frem som sin favoritt. Her vil vi prøve å gi en dypere bakgrunn for hvorfor filmen eller platen er som den er, for slik å introdusere en gammel klassiker på ny. Ukens utgivelse er Rammstein-albumet "Mutter".

I 2001 kom de tyske hardrockerne i Rammstein med deres tredje og meget mulig beste studioalbum "Mutter". Men de som på grunn av tittelen forventer en søtladen og vakker hyllest til bandmedlemmenes feminine skapere tar akk så grundig feil.

Metallgutta i Rammstein.
Metallgutta i Rammstein.

Nazister eller liberalister?

Vokalist Till Lindemann og hans medmusikanter åpner ballet med den harde vuggevisen Mein Herz brennt, som i stil og tematikk ikke er helt ulik Metallicas Sandman. Så var da også arbeidstittelen til tyskernes industrimetallvise nettopp Sandmann, det tyske navnet på Ole Lukkøye. Sangen er bare ett av mange eksempler på hvordan bandets tekstforfatter Lindemann skriver tvetydige, for ikke å snakke om poetiske, tekster. I dette eksemplet forvandles en trygg og søvndyssende vise til en grotesk og skummel låt som trolig har evnen til å gi mareritt til alle søte små som tilfeldigvis skulle komme til å sovne med den på øret. Låta benytter seg også av strykere og andre mer klassiske virkemidler. Dette grepet, som gir musikken et mer episk og samtidig småskummelt preg, benytter Rammstein seg av ofte av, særlig på "Mutter..

Slik er altså tonen satt etter første metallnote, og videre går det med Links 2-3-4, Sonne og den særdeles kjente Ich will. Særlig bakgrunnen for den førstnevnte låta er vel verdt å få med seg. På grunn av det sterke språket, tendensen til å ta for seg politisk ukorrekt tematikk og en musikalsk stil som fort assosieres med industri, blanke isser, pilotjakker og harde støvler, har Rammstein i lengre blitt betegnet som høyre-ekstreme fanebærere. Tittelen sender et klart signal om hvor musikerne selv bekjenner seg politisk. Gitarist Paul Landers skal også ha uttalt følgende om saken:

- Vi ser på verden annerledes enn oppdelt i venstre og høyre. Men i denne låta benytter vi oss av de enkle sort og hvitt-metaforene som journalistene åpenbart oppfatter som viktige for å forklare oss.

Kjærlighet og kloning

En av de mange sterke bidragene på denne utgivelsen er platas tittelspor, Mutter. Låta handler enkelt og greit om et klonet menneske som syngende skildrer sin eksistensielle søken. Etter en ufullendt jakt etter kjærlighet, ømhet og omsorg det nye mennesket ikke kan forstå eller få forklart, vender sangens hovedperson seg til hevnen og hatet, tydeliggjort gjennom verselinjen; «der Mutter, die mich nie geboren, hab ich heute Nacht geschworen, ich werd ihr eine Krankheit schenken und sie danach im Fluss versenken» (på norsk blir det noe á la; «den moren som aldri fødte meg, har jeg i natt fornektet, jeg vil gi henne en sykdom, og så kaste henne i elven»).

Till Lindemann, vokalisten i Rammstein.
Till Lindemann, vokalisten i Rammstein.

Overnevnte låt er bare ett av mange eksempler på Lindemanns evner som lyriker, og assosiasjonene til tyskernes litterære fyrste, Johann Wolfgang von Goethe, er slett ikke langt unna. I Lindemanns vold er tysken artikuleringsmessig klar, konnotasjonsmessig rik og metallmessig rå og slående.

Den andre halvdelen av "Mutter" inneholder blant annet sangene Spieluhr, Adios og Nebel. Den første handler om ett barn som feilaktig blir antatt for å være død og som derfor blir gravlagt med et klokkespill i armene, den andre skildrer et stilistisk rått narkohelvete som hadde gjort seg i "Requiem for a Dream" og den tredje er atter en tvetydig, les tittelen baklengs, ballade.

Flere av sporene fra denne skiva gjør seg også som liveversjoner på Rammsteins "Völkerball".

Konklusjon

Rammstein kan kunsten å begeistre og forvirre med alle leddene i deres musikkproduksjon, fra tekster via instrumenter til grafiske elementer i musikkvideoene. De selvtitulerte venstreradikale musikerne bruker sin harde fremtoning og sin lyriske tysk til å frembringe sine budskap, noe "Mutter" er et glitrende eksempel på. Plata inneholder jevnt over sterke spor, som alle mer eller mindre har en politisk brodd.

Ved siden av å sette tysk musikk generelt og hardrock spesielt på verdenskartet, viser Lindemann og Co. også at tysk lyrikk er alt annet enn død. Selv om enkelte virkemidler er groteske på grensen til det pubertale, åpenbarer det seg titt og ofte en morsom, tragisk, gripende eller genial musikkopplevelse for den oppmerksomme lytteren. Einfach herrlich!

Rammstein Mutter   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen