Test

Klassikeren: Radiohead ? Amnesiac

Hver tirsdag klokken 14.00 tar vi i Kulturo.no for oss en film eller en plate som våre lesere har stemt frem som sin favoritt. Her vil vi prøve å gi en dypere bakgrunn for hvorfor filmen eller platen er som den er, for slik å introdusere en gammel klassiker på ny. Ukens utgivelse er Radiohead-albumet "Amnesiac".

Radiohead er rockestjernene som liker best å være anonyme.
Radiohead er rockestjernene som liker best å være anonyme.

Hoppe etter Wirkola

Etter "OK Computer" var hypen omkring det gitarbaserte bandet Radiohead på topp. Alle lurte på når det neste albumet skulle komme, og hvorvidt det kunne overgå bandets tidligere utgivelser. Det Thom Yorke-frontede bandet låste seg inne i et studio i månedsvis, og endte opp med to håndfuller med låter som skulle bli utgitt i to doser. Først kom "Kid A", som noe senere ble etterfulgt av "Amnesiac". Det musikalske uttrykket som møtte verdens lyttere var noe ganske annet enn det bandet hadde frontet tidligere, selv om det var liten tvil om at også dette var Radiohead.

Ser man på Radioheads utgivelser fra et noe større perspektiv er det ganske tydelig at bandet har hatt en stø utvikling fra "Pablo Honey", via "The Bends" til "OK Computer". På mange måter kan en påstå at "Kid A" og "Amnesiac" var det logiske neste skrittet i denne utviklingen. Det hører dog også med til historien at Thom Yorke selv erklærte at han slet mye med skrivesperre under denne tiden. Han tålte visstnok knapt nok å se på en gitar.

Eksperimentelle lydlandskaper og monotoni

Andre kommentarer fra bandet som verserte i denne perioden var blant annet at bandet alltid hadde lyst til å inkludere mer keyboard i musikken, da de var store tilhengere av band som Depeche Mode, men at de aldri var flinke nok til å få det til å låte bra. Nå hadde de derimot råd til såpass dyre synther at ting hørtes bra ut til tross for deres tilkortkommenhet når det kom til å traktere tangenter.

Resultatet ble to album preget av syntetiske trommer, monotone melodier, et klart fravær av gitarer og eksperimentelle lydbilder. Det merkelige er dog at "Amnesiac", som på mange måter kan sees som restene av "Kid A", faktisk fremstår som et bedre, om noe ujevnt og merkelig porsjonert album.

Små øyeblikk av storhet

At Thom Yorkes stemme er distinkt og lett gjenkjennelig er det liten tvil om. Hans såre, klagfulle stemme har båret frem noen av den nyere rockehistoriens sterkeste øyeblikk. På "Amnesiac" finnes det også fra Yorkes side øyeblikk av storhet, men for det meste høres det mer ut som han sutrer, og det attpåtil ganske så surt. Når melodiene i tillegg blir såpass monotone skal det være klart sagt at dette verken er et særlig fengende eller lett tilgjengelig album.

"Amnesiac" er ikke en umiddelbart tilgjengelig plate.

"Amnesiac" byr på et mye mer hypnotisk og kunstnerisk uttrykk, som ville gjort Yoko Ono stolt. Blant albumets høydepunkter kan låter som "I Might be Wrong", "Knives Out", og "Dollars and Cents" trekkes frem. Det er også med disse låtene at broen til "OK Computer" er mest tydelig, og bandets utvikling klargjøres som en glidende prosess heller enn noe plutselig.

Låter som "Packt like Sardines in a Crushed Tin Box", "Pyramid Song" og "Morning Bells/Amnesiac" har derimot aldri klart å komme under huden på meg. De gir nærmest et inntrykk av å ha blitt hastet frem av et band tomme for inspirasjon og lyst.

Konklusjon

Det er nok mange som virkelig vil finne seg hjemme i et album som dette, men det er nok like mange eiere av "Amnesiac" som i de fleste tilfeller heller finner noe annet å sette på, gjerne av samme artist. Albumet byr på både høydepunkter og lavpunkter i Radioheads karriere og blir stående som en klar manifestasjon på det gamle utsagnet om at et band enten må utvikle seg eller dø (unntaket er dog AC/DC, som har bevist at en godt kan gjøre sin greie i årtier uten å gå tomme for damp eller relevans).

Radiohead Amnesiac   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen