Test

Klassikeren: Röyksopp - Melody AM

Hver tirsdag klokken 14.00 tar vi i Kulturo.no for oss en film eller en plate som våre lesere har stemt frem som sin favoritt. Her vil vi prøve å gi en dypere bakgrunn for hvorfor filmen eller platen er som den er, for slik å introdusere en gammel klassiker på ny. Ukens utgivelse er Röyksopp-albumet "Melody AM".

Ecstasy-hint ga braksuksess.
Ecstasy-hint ga braksuksess.

Til Bergen

På det glade 90-tall var det mange elektronikamusikere og DJ-er fra Tromsø som emigrerte til Bergen for å bli med i klikken rundt Mikal Telle og hans Tellé Records. Torbjørn Brundtland og Svein Berge i Røyksopp var intet unntak. I 2001 ga de ut "Melody AM" som virkelig satte norsk elektronika på verdenskartet, de høstet gode kritiker, en del priser her og der, og lå til sammen 61 uker på albumlistene i Norge.

Så ble det relativt stille rundt dem etter en stund. Dette var i alle fall i Norge, ute i verden lever de fortsatt glade dager som DJ-er og remiksere. Deres andre album ”The Understanding” kom i 2005 og slo rimelig godt an, men fikk på ingen måte samme suksess som "Melody AM".

Svevetur

Reisen inn i det høytsvevende universet som etablerte Röyksopp som artister i verdensklasse begynner med So Easy, og fortsetter videre til den største hiten fra dette albumet Eple. At eple var et slangutrykk for ecstasy var det kanskje ikke alle som visste, men at det var en sammenheng mellom partydop og house/electronica-kulturen har vel de fleste fått med seg. Man skjønner relativt lett sammenhengen når man hører et album som "Melody AM", albumet gir nemlig en svevende og behagelig følelse. Rent stemningsmessig er det lett å tenke at man svever over nordnorske fjell og vidder, og det hele kan minne litt om Jan Garbarek på syre.

Av albumets ti spor er det kun to som har litt mørkere elementer i seg. Først av disse er Röyksopp’s Night Out, som høres ut som et litt mislykket forsøk på å lage elektronikabasert filmmusikk á la radioteateret og gamle spionfilmer. I tillegg finner man det litt uplasserbare sistesporet 40 years/come som både i tittel og utforming virker som om det egentlig er to skisser som har blitt lagt ved på slutten.

Den gode stemningen står i fokus på
Den gode stemningen står i fokus på "Melody AM".

Stemning, ikke melodi

Det er ironisk nok ikke de store melodiene som gjør "Melody AM" verdt å lytte på, selv om en del av låtene, og da i særdeleshet Eple, har en ekstremt lei tendens til å feste seg innerst i hjernen med sement og forbli der i uendelighet. "Melody AM" er først og fremst et stemningsalbum.

Sparks med Anneli Drecker er en rolig og behagelig sak med Nord-Norges mest undervurderte vokalist. En annen gjestevokalist som dukker opp er Erlend Øye fra Kings of Convenience, som synger på andresingelen Poor Leno og Remind Me. Dette er også det Röyksopp hadde å by på av vokal, med mindre man skal regne med et vokalsample på So Easy. "Melody AM" er altså et ikke bare et stemningsfullt album, men et stemningsfullt instrumentalalbum, som heldigvis er for spennende til å bare være bakgrunnsmusikk. Inne i den svevende stemningen har gutta greid å presse inn en god del fascinerende lyder som gjør lydbildet interessant.

Konklusjon

"Melody AM" er et spennende album for de som liker elektronika, og en fin innfallsport for de som ikke er helt sikre på om de liker slik musikk. Det er en behagelig stemning gjennom hele albumet, men samtidig kan man få en snikende følelse av at alt ikke er like godt gjennomtenkt. Bruksmessig er albumet litt vanskelig å plassere. Det er ikke dansemusikk, men heller ikke helt på chill-out nivå heller. Uansett har duoen endt opp med et sluttprodukt som er så bra at det er det eneste norske bidraget på listen over klassikere som våre lesere har stemt fram.

Röyksopp Melody A.M. (Limited Edition)

Röyksopp Melody A.M.

Röyksopp Melody A.M. (Limited Edition)   Les mer »

Röyksopp Melody A.M.   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen