Klassikeren: Pink Floyd - Wish You Were Here

Hver tirsdag klokken 14.00 tar vi i Kulturo.no for oss en film eller en plate som våre lesere har stemt frem som sin favoritt. Her vil vi prøve å gi en dypere bakgrunn for hvorfor filmen eller platen er som den er, for slik å introdusere en gammel klassiker på ny. Ukens utgivelse er Pink Floyd-albumet "Wish You Were Here".

Den vanskelige oppfølgeren

Etter gigantsuksessen "The Dark Side Of The Moon" (1973) som løftet Pink Floyd ugjenkallelig ut av den anonyme musikertilværelsen, gikk Roger Waters, David Gilmour, Richard Wright og Nick Mason sammen om å lage den vanskelige oppfølgerplaten som nær sagt hele verden ventet på. Resultatet foreligger som "Wish You Were Here" – et av de mest populære konseptalbumene verden noensinne har fått servert.

"Wish You Were Here" er på mange måter en følelsesladet hyllest til Eks-frontmann Syd Barrett.

Eks-frontmann Syd Barretts mentale ustabilitet var et stort og sårt kapittel i superbandets historie, og "Wish You Were Here" er på mange måter en følelsesladet hyllest til det tidligere bandmedlemmet. Samtidig hadde de voldsomme omveltningene etter salgssuksess med forgjengerplaten gitt bandet et avkledd og uromantisk innblikk i musikkindustrien, noe som kommer klart frem gjennom låtsamlingens tekster.

CD-en fra 1975 scorer midtveis på Rolling Stones topp 500-liste over de beste albumene i verdenshistorien. Den består kun av fem spor, men har likevel en spilletid på akseptable tre kvarter. Mellom åpningsnummeret Shine On You Crazy Diamond, Pts. 1-5 og avsluttende Shine On You Crazy Diamond, Pts. 6-9 finner vi Welcome To The Machine, Have A Cigar og det berømte tittelsporet Wish You Were Here.

Deilig mollstemt

Det første som møter oss er atmosfærisk støy og en lys, mollstemt, genialt enkel gitarmelodi. Stemningen er deilig melankolsk og lyder typisk floydsk med de brede keyboardakkordene. Etter omlag fire minutter tar stykket en mer rytmisk vending og en sjelfull, syngende gitar utgjør vokalen. Idet vi runder ni minutter bryter Waters inn med de velkjente ordene: "Remember when you were young/You shined like the sun/Shine on you crazy diamond/Now there´s a look in you eyes/Like black holes in the sky/Shine on you crazy diamond". Videre får vi en fin jazzversjon over temaet som glir over i neste låt.

Spor 2 åpner rett og rimelig med industrielle lyder før tonen settes av en arpeggio-gitar, og ordene "Welcome My Son/Welcome To The Machine" nærmest ules frem av en Roger Waters som ønsker å formidle alle de tvilsomme sidene ved musikkindustrien. Syv minutter med relativ uhygge venter. Kanskje kan vi si at denne låten er den mest lydmessig utdaterte på platen, men like fullt sier den mye om en gjeng myke musikeres møte med en kapitalstyrt og autoritær bransje.

Tilstedeværelse og veien videre

Have A Cigar siktes det mot mediene og deres behandling av de nybakte stjernene. Der er her vi finner det kjente utsagnet "Oh by the way/Which one´s Pink?" som refererer til ett av mange dumme spørsmål bandet fikk av entusiastiske journalister. Musikalsk sett er denne langt mindre melankolsk enn de foregående, og tempovalget kan til dels relateres til tekstens innhold.

Oh by the way, which one´s Pink?
Oh by the way, which one´s Pink?

Innbakt i musikken ligger en følelse av distanse. Gruppen hadde oppnådd det de hadde jobbet for: Suksess. Suksess krever som vi alle vet innsats, men hva gjør man når suksessen foreligger? Jobber videre? I så fall hvorfor? Det Pink Floyd som møter oss på "Wish You Were Here" saumfarer hodene sine etter mål og mening. De forsøker å finne ut hva som drev dem til å lage musikk i utgangspunktet, og hvilken vei de bør forfølge videre. Som bandmedlemmene selv har uttalt, ligger det en følelse av kun delvis tilstedeværelse i de fem låtene, og valg av albumtittel er i så måte treffende. Enda mer treffende ville kanskje "Wish We Were Here" vært.

Den ensomme tittellåten er en sang som er høyt elsket langt utenfor Pink Floyds harde fankjerne. Genialiteten ligger i kombinasjonen av den enkle melodien, et country-sårt og nakent gitarakkompagnement og en tekst som drypper av kjærlig tristesse og vemod. Avslutningsvis nøstes den røde tråden opp med den fabelaktige del to av Shine On You Crazy Diamond. På denne måten biter CD-en seg selv i halen og former en nær sagt perfekt sirkel.

Konklusjon

"Wish You Were Here" er et album som rører ved det vemodige og melankolske i oss, og kvalitetsmessig er den helt på høyde med gigantene "The Dark Side Of The Moon" og "The Wall". Noe av det som gjør albumet så imponerende og sterkt er de ekstremt følelsesladde og personlige tekstene, i kombinasjon med gode melodier og en instrumentering som gjaller Pink Floyd lang vei. Samtidig peker CD-en både bakover og fremover og kan summa summarum sies å romme hele Pink Floyd i et lite, men eksklusivt, fem spors nøtteskall.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen