Klassikeren: Michael Jackson - Thriller

Hver tirsdag klokken 14.00 tar vi i Kulturo.no for oss en film eller en plate som våre lesere har stemt frem som sin favoritt. Her vil vi prøve å gi en dypere bakgrunn for hvorfor filmen eller platen er som den er, for slik å introdusere en gammel klassiker på ny. Ukens utgivelse er Michael Jacksons "Thriller".

Michael Jackson i zombiedans!
Michael Jackson i zombiedans!

Albumet "Thriller" regnes av mange som Michael Jacksons karrièretopp. Ikke uten grunn er den eksentriske popmusikeren kjent som "kongen av pop", da han har laget utallige hits som topper på alle mulige lister over populærmusikk. "Thriller" er blant annet det albumet som har ligget nest lengst på "Billboard 200", som er en av de viktigste listene for å måle et musikkalbums popularitet i USA. Å velge et av Jacksons mange gode album er ingen lett oppgave. Også "Bad", "Off the Wall" og "Dangerous" kunne ha passet på vår liste, men det er altså "Thriller" som har trukket det lengste strået på Kulturos klassikerliste.

Allerede før han entret tenårene begynte unge Jackson sin ferd imot musikkverdenen, den gang som medlem av gruppa The Jackson Five. Nå, i en alder av 50, har han ennå ikke lagt mikrofonen helt på hylla. Selvfølgelig er dette et subjektivt spørsmål, men undertegnede mener - og er neppe alene om å mene - at "MJ" hadde sin karrièretopp på den tiden han spilte inn "Thriller". Dette er hans sjette studioalbum, han begynte å få litt erfaring og særpreg, og han hadde utvilsomt utviklet en stil og selvsikkerhet i det han foretok seg.

Smekkfull av hits

I og med at "Thriller" (som har en total lengde på 40 minutter fordelt på 9 sanger) ikke renner over av sanger, er det ferdige albumet sannsynligvis et kvalitetsbevisst utvalg av de aller beste låtene. Så godt som alle sangene på albumet er hit-materiale, og låtene ble jevnt over godt mottatt av både publikum og kritikere - selvfølgelig med noen unntak.

Michael Jackson omgitt av sine døde venner.
Michael Jackson omgitt av sine døde venner.


Mens anmelderne byttet på å lovprise tittelsporet som "nyskapende, skremmende og fantastisk", og slakte det ved hjelp av verbale sverd som "cheesy", "overdådig" og "intetsigende", vekket den lange musikkvideoen både frykt og latter. Dansescener med zombier, lik som blir levende og som kjemper seg opp fra jorden - det var ikke så rent få som fikk nettopp disse bildene brent fast på netthinnen.

Mens Michael Jackson på sine yngre dager beveget seg innen sjangre som soul og "bubblegum-pop", bærer både "Thriller" og det foregående albumet "Off the Wall" (hvis man ser bort ifra det uoffisielle albumet "One Day in Your Life") tegn som tydet på at barnet var iferd med å vokse opp. Noe skiller allikevel "Thriller" fra "Off the Wall"; temaene er mørkere - som om Jackson tar opp følelser og aktuelle temaer fra en vond barndom med vold og mishandling.

Konklusjon

Dette er Michael Jackson på et tidspunkt hvor formkurven ennå ikke hadde begynt å peke nedover. Dette er kongen av pop på sitt aller beste. På coveret til albumet gliser en brun, hvitkledd og elegant mann med sjarmkrøller, og innholdet er ikke mindre oppsiktsvekkende.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen