Test

Klassikeren: Iron Maiden - Brave New World

Hver tirsdag klokken 14.00 tar vi i Kulturo.no for oss en film eller en plate som våre lesere har stemt frem som sin favoritt. Her vil vi prøve å gi en dypere bakgrunn for hvorfor filmen eller platen er som den er, for slik å introdusere en gammel klassiker på ny. Ukens utgivelse er Iron Maiden-albumet "Brave New World".

Jernjomfruen

Gamlegutta gjenforent + en gitarist.

Iron Maiden er et av verdens mest gjenkjente varemerker. Dette kan være fordi det er navnet på et gammelt britisk torturredskap, men også navnet på et av verdens mest anerkjente og suksessfulle heavy metal-band fra samme land. Bandet, som kategoriseres som en ekstremt viktig ingrediens i utviklingen av metallsjangeren, har solgt over 100 millioner plater over hele verden, og er det tredje mestselgende heavy metal-bandet noensinne, kun slått av AC/DC og Deep Purple.

Iron Maiden hadde sin største suksess på begynnelsen av 80-tallet med albumene "The Number of The Beast" og "Powerslave", og har siden den gang gjennomgått en god del forandringer i både besetning og musikalsk uttrykk. I 1999 annonserte derimot bandet at deres originale vokalist Bruce Dickinson og gitarist Adrien Smith kom tilbake til gruppen, og bandet skulle igjen innta studio med sin klassiske besetning for første gang på 12 år.

Gjenforening

Resultatet ble det svært kritikerroste albumet "Brave New World", et av de desidert viktigste albumene i Iron Maidens imponerende diskografi. Dette ble Maidens første album med tre gitarister, siden Janick Gers ble igjen i gruppen selv etter at Adrien Smith returnerte. Naturlig nok var det knyttet ekstremt store forventninger til denne utgivelsen, og heldigvis innfridde jernjomfruen, og serverte fansen et etterlengtet rullebånd av klassikere.

Bruce Dickinson i storform.

Musikalsk sett plukker "Brave New World" tråden opp der hvor 1988-albumet "Seventh Son of a Seventh Son" slapp den. Det klassiske lydbildet mang en pubertal tenåring har spilt luftgitar til er nok en gang tilbake, og vel så det. Albumet setter av gårde med låten The Wickerman pakket full av de kjente og minimalistiske gitarriffene som kjennetegner gruppen. Bruce Dickinsons vokal er på topp, noe vi får bevitne i låten The Nomad, hvor stemmen hans når dimensjoner av kraft forskere tidligere ikke visste fantes.

Variert og godt

Tittelsporet bergtar også lytteren med et utrolig mektig refreng og en herlig gitarsolo det oser makt av. Iron Maiden er kjent for mange lange låter, godt over gjennomsnittet for sin sjanger. "Brave New World" inneholder flere av disse låtene, eksempelvis Dream of Mirrors, en veldig dynamisk sang hvor gutta skifter tempo og stil flere ganger, noe som gir assosiasjoner til klassikeren Phantom of the Opera, fra deres første album.

Det er disse variasjonene i låtene som gjør musikken spennende å høre på. Iron Maiden er et svært dynamisk band som takler de fleste musikalske uttrykk på strak arm. "Brave New World" er ingen unntak, albumet er spennende og inviterende fra start til slutt.

Konklusjon

"Brave New World" markerte en ny tid i Iron Maidens historie. Albumet er en gjenforening og en hyllest til bandets røtter. Musikalsk sett er det også blant det aller beste bandet noen gang har kokt sammen, finpolert heavy metal på sitt beste.

Iron Maiden Brave New World   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen