Klassikeren: Frihetens regn

Hver tirsdag klokken 14.00 tar vi i Kulturo.no for oss en film eller en plate som våre lesere har stemt frem som sin favoritt. Her vil vi prøve å gi en dypere bakgrunn for hvorfor filmen eller platen er som den er, for slik å introdusere en gammel klassiker på ny. Ukens utgivelse er "Frihetens regn".

"Frihetens regn" har blitt hedret som en av vår tids moderne klassikere, og den har også blitt kåret til en av våre leseres favoritter. Med sine syv Oskar-nominasjoner - deriblant for beste film - er ikke dette uten grunn. Filmen er regissert av Frank Darabont ("Den grønne mil", "The Mist") og har Morgan Freeman ("Nå eller aldri", "Wanted") og Tim Robbins ("Mystic River", "Catch a Fire") i de største rollene.

Andy settes uskyldig i fengsel, men gjør det beste ut av situasjonen.
Andy settes uskyldig i fengsel, men gjør det beste ut av situasjonen.

Uskyldig dømt

Andy Dufresne (Tim Robbins) er en respektabel mann. Han har en god karriere innen økonomi, en vakker hustru og et godt liv. Men en dag snur alt opp ned. Han oppdager at kona har et forhold til en profesjonell golfspiller. I desperasjon drikker han seg full, sovner i bilen sin som står parkert utenfor elskerens hus, og i hånda har han en pistol. Da politiet finner det utro paret skutt og drept faller skylden på Andy. Han hevder sin uskyldighet, men blir likevel dømt til å sone to livstidsdommer i fengselet Shawshank.

I fengselet blir Andy kjent med Red (Morgen Freeman), mannen som kan få tak i ting. Andy, som har en forkjærlighet for steiner, får Red til å skaffe en steinhammer som han bruker til å lage sjakkbrikker av. Han får også tak i andre ting, blant annet en plakat av Rita Hayworth. Andy og Red blir venner og sammen med en liten gjeng gjør de hva de kan for å overleve bak murene.

En dag, da Andy, Red og de andre blir satt til å utføre en jobb utenfor fengselet begynner ting å snu seg for dem. Andy, som på utsiden av murene var en respektert bankmann, gir en av vaktene et tips for å unngå å betale skatt på en arveformue. Med dette tipset starter Andy en ny karriere, med å vaske penger for fengselsbestyreren og andre ansatte ved fengselet. Men til tross for alle tjenestene Andy gjør blir ikke oppholdet hans noe enklere, og vaktene og bestyreren gjør heller livet surere for han i redsel for å miste hans tro tjenester.

Enkelte i fengselet ønsker å gjøre livet til Andy surt.
Enkelte i fengselet ønsker å gjøre livet til Andy surt.


Dramatisk vakkert

"Frihetens regn" er en av de store klassikerne, og dette er ikke uten grunn. Først av alt er det en vakker film, samtidig en forferdelig film. Den er vakker på grunn av den stødige regien, den rene stilen og de troverdige og velspilte karakterene. Men mest av alt er den vakker på grunn av det som gjør den så forferdelig, nemlig historien.

Filmen handler om en mann som blir uskyldig dømt for drapet på sin kone og hennes elsker. En mann som kommer inn i fengslet og gjør det han kan for å overleve og som etter hvert også gjør tilværelsen bedre for sine medinnsatte. Men filmen handler også om selve fengselet. Hva det gjør med dem som tilbringer størsteparten av sitt liv innenfor murene og ikke minst hva det gjør med dem som slipper ut. Filmen gir oss tanker om mennesker, om livet, håpet og vennskapet, og om hvilke grusomheter enkelte mennesker er i stand til å gjøre. Både det de innsatte har gjort for å være der, men også - og spesielt - det forferdelige som blir gjort mot dem mens de er der.

Fortellergrep

Helt fra begynnelsen av filmen får vi som tilskuere vite at Andy er en helt spesielle person, en som kommer til å bety noe og som kommer til å gjøre en forskjell. Dette får vi vite gjennom fortellerstemmen til Red (Morgan Freeman), som gjennom sin dialog med tilskueren inviterer oss til å være med på en innholdsrik og interessant reise. Stemmen forteller oss at noe spennende kommer til å skje, men den forteller oss ikke hva, og det er det som gjør det genialt. Istedenfor å være en forklarende fortellerstemme bidrar den til å skape spenning og forventinger.

Andy og Red stifter et godt vennskap bak murene.
Andy og Red stifter et godt vennskap bak murene.

Velspilt drama

"Frihetens Regn" har skuespillere i særklasse. Morgan Freeman har kanskje i den seneste tiden tatt en del sære avgjørelser angående valg av roller, men han er en fremragende skuespiller og "Frihetens Regn" er et av bevisene på nettopp dette. Rollen som Red er særdeles godt spilt og ikke mange andre enn Freeman kunne gjort dette så vakkert å se på. For skuespill som dette er ikke mindre en vakkert. Det er ikke uten grunn at han ble Oskar-nominert for beste mannlige hovedrolle for rollen som Ellis Boyd "Red" Redding.

Tim Robbins har kanskje også tatt noen vaklete karrierevalg gjennom tiden, men også hans prestasjoner i denne filmen er bevis nok for at han er en glimrende skuespiller. Andys dystre og tilsynelatende kalde overflate kommer godt frem i Robbins rolletolkning, man samtidig ser man også desperasjonene og fortvilelsen bak øynene hans. Robbins får i tillegg frem de små øyeblikkene hvor den virkelige Andy kommer frem. De øyeblikkene da han gjør noe godt for sine kamerater og hvor han føler seg som en fri mann.

Morgan Freeman og Tim Robbins er ikke de eneste som gjør store roller i denne filmen. Alle som medvirker, selv i de minste roller, gjør en fremragende jobb.

Konklusjon

"Frihetens Regn" er en fabelaktig film. Historien er gjennomtenkt, spennende, dramatisk og det forferdelige som fortelles blir dermed nesten vakkert å se på. For dette er sjeldent bra gjennomført. Filmen berører mange menneskelige følelser samtidig som den også setter tanker i oss. Tanker om mennesker, om livet og håpet, og om grusomheter. Men mest av alt forteller filmen oss om hva som skjer med et menneske som tilbringer størtseparten av livet bak murene og om hva som skjer når alt man noen gang har kjent er over. Filmen er sikker i alt, regien, historien, fortellergrepene, oppbygning, skuespillet. Alt. Og det er dette som gjør at "Frihetens regn" fortjener sin plass som en av historiens beste filmer.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen