Klassikeren: Forrest Gump

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Hver tirsdag klokken 14.00 tar vi i Kulturo.no for oss en film eller en plate som våre lesere har stemt frem som sin favoritt. Her vil vi prøve å gi en dypere bakgrunn for hvorfor filmen eller platen er som den er, for slik å introdusere en gammel klassiker på ny. Ukens utgivelse er "Forrest Gump”.

Regissør Robert Zemeckis’ magiske fortelling med Tom Hanks i sin mest berømte rolle fra 1994 er en av de mest dekorerte filmene noen sinne. Den stakk av med hele seks Oscar-statuetter, inkludert beste film og beste mannlige hovedrolle, i tillegg til mange andre priser over hele verden, inkludert den britiske BAFTA-prisen for årets film. I tillegg spilte den inn over 300 millioner dollar på kino i USA, altså er det på høy tid at Kulturo.no vier litt spalteplass til filmhistoriens søteste film.

Forrest forstår ikke mye, men han forstår kjærlighet.
Forrest forstår ikke mye, men han forstår kjærlighet.

En unik gutt

Forrest Gump er ikke verdens smarteste gutt. Han er lukket, sjenert og fysisk handikappet. Hans IQ er for lav for den vanlige barneskolen, men dette vil ikke hans elskede mor finne seg i, og vår nokså spesielle Forrest får etter hvert plass på skolebenken. På skolebussen blir han kjent med nabojenta Jenny, et bekjentskap som utvikler seg til et rikt og sterkt vennskap. De to vokser opp side om side midt i hjertet av USA, i en uskyldig barndom som etterfølges av forvirrelse, college, JFK, Nixon, aids, hippie-tiden, Vietnam, ting som Forrest ikke helt skjønner, men skjønner nok av til å kunne ta del i. Hele den nyere amerikanske historie skildres gjennom Forrest, hans venner og hans kjære Jenny.

Tom Hanks portretterer Forrest Gump med en fremtoning og tilstedeværelse som helt klart var karrieredefinerende. Den unike balansegangen mellom komikk og tragedie, en rollefigur som ikke helt kan å uttrykke seg, men som likevel viser hele spekteret av følelser. Forrest Gump forstår ikke helt det som foregår rundt ham i verden, men likevel blir han kastet ut i både krig og drama, krøplingen fra Alabama lever et liv vel verdig filmlerretet.

Lt. Dan er en av filmens mest interessante karakterer.
Lt. Dan er en av filmens mest interessante karakterer.

Visuell og emosjonell

Rollefigurene man møter i filmen er mange og herlige. Historiene deres føres sammen gjennom Forrest, og alle som en blir de aldri den samme personen igjen etter å ha møtt vår hovedperson og forteller. "Forrest Gump" er en intim og human fortelling om håp og optimisme, men for å skildre disse temaene må man også vise hva som befinner seg i den andre enden av skalaen, nemlig dødsfall, depresjon, krig, og midt i det hele stakkars Forrest som lever halvt i sin egen forståelse av verden.

På den mer tekniske siden er filmen over enhver kritikk. Spesialeffektene i filmen var revolusjonerende, den tok i bruk nyskapende teknikker innen blant annet digital komposisjon og vant fortjent Oscaren for beste visuelle effekter, i tillegg til beste filmfoto. Filmen er visuelt fantastisk, den bruker fotografiets makt til å underbygge følelsene i fortellingen på mesterlig vis. Lydsporet må også nevnes som et positivt bidrag fra komponisten Alan Silvestri og setter prikken over i’en når det gjelder en sterk filmatisk reise gjennom 60-tallets USA.

Konklusjon

”Forrest Gump” er en filmopplevelse man ikke glemmer med det første. Den er en unik historie om optimisme og håp, mennesker og relasjoner. Men mest av alt er Forrest Gump her for å minne oss på at selv om man ikke er verdens smarteste person, kan man utgjøre mirakler.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen