Test

Klassikeren: Dream Theater - Images and Words

Hver tirsdag klokken 14.00 tar vi i Kulturo.no for oss en film eller en plate som våre lesere har stemt frem som sin favoritt. Her vil vi prøve å gi en dypere bakgrunn for hvorfor filmen eller platen er som den er, for slik å introdusere en gammel klassiker på ny. Ukens utgivelse er albumet "Images and Words".

Mystisk musikalsk magi

"Images and Words" utmerker seg som et stilsikkert album som balanserer overlegent mellom teknisk kompetanse og kreativ skaperkraft.

I 1985 startet John Myung, John Petrucci og Mike Portnoy en gruppe de da kalte Majesty. Det tok ikke lang tid før navnet var byttet ut med med det noe mer mystiske Dream Theater, og den første plata kom i 1989. Albumet "When Dream and Day Unite" ble ingen umiddelbar suksess, og høyst trolig kunne sagaen om Dream Theater ha avgått med døden der og da. Likevel seiler gruppa i dag for fulle seil som noen av de mest drevne prog-gutta. Hva skjedde?

Vokalist Charlie Dominici ble fort byttet ut med James LaBrie, en hårete tass som med sin sure stemme gav gruppen et spesielt særpreg. Resultatet av deres begynnende samarbeid ble utgivelsen "Images and Words", et album som frem til i dag fortsatt står som den kanskje ultimate, for ikke å si toneangivende, Dream Theater-utgivelsen. Det faktum at plata solgte til gull sier i grunnen sitt om den saken.

Lot kreativiteten flyte

Selv om vi er i begynnelsen av 90-tallet slapp gutta i Dream Theater ikke helt taket i det halvmystiske og mørke goth-preget fra 80-tallet. Heller ble det rendyrket, med sorte skinnbukser, langt hår og tettsittende skjorter. Men alle de som trodde rockerne også hadde blitt hengende etter musikalsk fikk seg en grundig aha-opplevelse. For musikalsk og teknisk viste "Images and Words" hvor overlegne og stilsikre Dream Theater kunne være.

Pull Me Under åpner denne klassiske Dream Theater-perlen, forøvrig også en sang som kjørte sine runder på MTV. Låta er over åtte minutter lang og setter med drivende gitarspill, en solid basslinje og bestemt trommespill tonen for dette albumet spesielt, og Dream Theater generelt. Ikke før har et stykke prog-snekring på sitt beste lagt seg, så kommer den obligatoriske balladen, en praksis Dream Theater har fortsatt med til den dag i dag.

James LaBrie og resten av Dream Theater produserte sin virkelig første store utgivelse med
James LaBrie og resten av Dream Theater produserte sin virkelig første store utgivelse med "Images and Words".


Etter Surrounded durer albumet videre til kuttet Metropolis - Part I: The Miracle and the Sleeper. Denne sangen er, ved siden av å være nærmest mesterlig oppbygget og utført, starten på konseptalbumet "Metropolis - Part II: Scenes from a Memory", som Dream Theater skulle slippe med stor suksess syv år senere. Sangen er et av flere eksempler på med hvilken letthet, eleganse, og til hvilken enorm grad musikerne behersker sine instrumenter. Nå har Dream Theater i den senere tid ikke til urett blitt beskyldt for unødig instrumentonani, men på dette albumet er det fortsatt en fjern og upassende merkelapp. Her går teknisk beherskelse og musikalske genialitet drømmende hånd i hånd.

Som navnet på både gruppen og albumet vitner om, så er det noe drømmende over denne plata. "Images and Words" er et rytmisk teater hvor historier fra både våte drømmer og mindre koselige mareritt får utspille seg og prege lydbølgene.

Konklusjon

Dream Theater kunne vel og gjerne gått dukken hadde det ikke vært for det klassiske albumet "Images and Words". Slikt sett er utgivelsen en milepæl for den progressive metallen og for hvor mye teknisk kompetanse kan ha å si for at kreativitet kan løpe fritt. Denne utgivelsen levner i alle fall ingen tvil om at det gir en mulighet til å gjøre noe helt unikt. Synd bare at den overlegne leken med årene druknet i gitarrunking og at vokalist LaBrie plutselig fikk det for seg å gjøre noe med sin falske stemme. Nei, gi meg heller denne glorete og geniale utgivelsen fra 1991 over de senere utgivelsene signert Dream Theater.

Les også Dream Theater-albumguiden på forumet vårt.

Dream Theater Images & Words   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen