Test

Klassikeren: Das Boot

Hver tirsdag klokken 14.00 tar vi i Kulturo.no for oss en film eller en plate som våre lesere har stemt frem som sin favoritt. Her vil vi prøve å gi en dypere bakgrunn for hvorfor filmen eller platen er som den er, for slik å introdusere en gammel klassiker på ny. Ukens utgivelse er filmen "Das Boot".

Basert på en sann historie

Jürgen Prochnow spiller kapteinen i Wolgang Petersens krigsfilm
Jürgen Prochnow spiller kapteinen i Wolgang Petersens krigsfilm

Regissør Wolfgang Petersen gav seg i begynnelsen av 80-tallet i kast med å filmatisere en roman av Lothar-Günther Buchheim. Sistnevnte jobbet som krigskorrespondent under 2. verdenskrig. Hans notater dannet grunnlaget for den senere suksessromanen Petersen baserte sin film på.

Så, i 1981, kom altså Petersen med en av de største etterkrigsfilmene Tyskland har å by på. Med humor, sorg og realisme skildrer han livet til Herr Kaleu og hans menn ombord på U-96. Rent filmteknisk utmerket Petersen seg her med sitt enorme øye for detaljer, såvel rent rekvisittmessig som historisk. Det gav seg da også utslag i pengepungen, filmen kostet i sin tid hele 32 millioner tyske mark, en sum som uten prisjustering for de siste 27 årene tilsvarer 256 millioner kroner.

Jævelskapen skulle frem

Regissøren har særlig skildret krigens råskap og vannvidd.
Regissøren har særlig skildret krigens råskap og vannvidd.

På samme måte som forfatteren, så var også Petersen opptatt av å skildre råheten og grusomheten i krig, heller enn å levere en glorifisert og nasjonalistisk krigshyllest. Vi følger hele besetning og deres gleder, engstelser, tap og seire så tett, nært og sårt som det er nødt til å bli på så liten plass som i en u-båt. Til å begynne med er det helt klart den romantiserte skildringen av det å krige for fedrelandet som er gjeldende. Her peker Petersen subtilt mot slik ethvert krigsmaskineri, ikke bare det i Tyskland anno 1940, driver propaganda mot sine unge menn.

Etterhvert som krigens realitet kommer sigende inn forsvinner dette aspektet mer og mer. Heller erstattes det gradvis av en enkel, realistisk og rå krigsskildring. Den klaustrofobiske følelsen av å være fanget på en u-båt mens den kanskje dødelig bomben sakte synker i retning skroget skaper et tilnærmet perverst og intenst driv i fortellingen. Slik formidler regissøren krigens komplette vannvidd.

Uten moral

Det er trangt og klaustrofobisk ombord på U-96.
Det er trangt og klaustrofobisk ombord på U-96.

Det er særlig tre scener som underbygger dette: Ett av oppdragene til U-96 er å angripe et tankskip, et angrep som lykkes så til de grader. Likevel er det ingen grunn til å feire, mannskapet ser med egne øyne hvordan brennende mennesker hopper i vannet for desperat å redde seg selv fra det synkende skipet. De får ingen hjelp av mannskapet på u-båten, etter kapteinens ordre.

Senere får kaleuen, som for øvrig spilles av Jürgen Prochnow, i oppdrag om å bryte gjennom stredet ved Gibraltar, et lite område kontrollert av allierte styrker. Kort sagt er det et selvmordsoppdrag uten sidestykke, hvor livene som trolig vil gå tapt ombord på U-96 ikke stiller i regnestykket. Likevel slipper, i alle fall nesten, til samtlige innvolvertes overraskelse kapteinen og co fra oppdraget med livet og skipet i behold. Til slutt seiler de tyske sjøfolkene triumferende og ruset på sin egen overlevelse inn i hjemhavnen. Og det er først her, etter å blitt holdt på pinebenken i timesvis at regissør Petersen uten nåde, uten omtanke og uten "happy ending" tar livet av sitt mannskap. Slik fremstår "Das Boot" som drivende og urovekkende, med en sann historie om krigens menneskelige kostnader ombord.

Filmen ble i 1983 nominert til seks Oscar, blant annet for beste regi, beste klipp og beste musikk. Sistnevnte skulle jo også bare mangle, klaustrofobi på u-båt er ikke det samme uten Klaus Doldinger.

Das Boot - 2-Disc Uncut Version   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen