Test

Klassikeren: American Psycho

Hver tirsdag klokken 14.00 tar vi i Kulturo.no for oss en film eller en plate som våre lesere har stemt frem som sin favoritt. Her vil vi prøve å gi en dypere bakgrunn for hvorfor filmen eller platen er som den er, for slik å introdusere en gammel klassiker på ny. Ukens utgivelse er filmen "American Psycho".

Bateman på tur med en kompis.
Bateman på tur med en kompis.

Populær galning

Boken "American Psycho", skrevet av Brett Easton-Ellis, skapte store kontroverser da den kom. Hovedpersonen Patrick Bateman (Christian Bale - "Batman Begins") er på den ene siden en vellykket japp, og på den andre siden er han massemorder, voldtektsmann, kannibal og nekrofil. Offerlisten hans teller både horer, kollegaer og mer eller mindre tilfeldige kvinnebekjentskaper.

Boken ble derfor av mange stemplet som "ufilmbar", ihvertfall i et Hollywood hvor tortur og sex konkurrerer om å være mest kontroversielt, og der sex med torturelementer er blant de største tabuene.

Balansekunst

"American Psycho" på det store lerretet er derfor en vanvittig balanseakt av regissør Mary Harron ("The Notorious Bettie Page"). På den ene siden måtte store deler av boka modereres for at filmen i det hele tatt skulle kunne overleve på markedet, samtidig ville det å gå for mye på akkord med bokens innhold skade filmen. Derfor er det nesten litt utrolig hvordan stemningen og klimaet i boken formidles så målrettet og korrekt i filmen, uten at vi trenger å pine oss gjenom scener med kvinner som blir spikret fast og spist opp innvendig av rotter.

Slik trener en slipsslave uten gangsyn.
Slik trener en slipsslave uten gangsyn.

På tross av at filmen er mest kjent for sine relativt brutale voldsskildringer, tar det lang tid før Patrick Bateman bukker under for sine mørke behov, og første tredjedel av filmen er fri for voldshandlinger. Her bruker regissør Harron god tid på å bygge opp karakteren Bateman, og skuespiller Bale lykkes godt i å portrettere en kynisk, men vellykket, japp. Bateman innehar fortellerstemmen i filmen, og legger blant annet ut i det vide og det brede om sitt eget hudpleieproduktforbruk. Slik får vi en liten smak på hvor selvopptatt godeste Bateman er, noe som bare blir tydeligere når vi ser hvordan han behandler sine kollegaer.

Alt raser

Etter at Bale har bygget opp en fasade som vellykket "young aspiring professional", tas vi med inn i Batemans mørke irrganger, og det vi vises er ikke pent. Er du uteligger; du fortjener å dø. Har du finere visittkort enn meg; du fortjener å få en øks i skallen. Og havner du i min unåde, skal du ikke se bort ifra at jeg kommer løpende etter deg, naken og rabiat, og kaster en motorsag etter deg. Ikke alt er med andre ord ikke slik den plettfrie fasaden indikerer hos unge herr Bateman, og den fremadstormende slipsslaven har sin egen, hjemmesnekrede logikk og moral.

Visittkortet - 80-tallets penisforlenger.
Visittkortet - 80-tallets penisforlenger.

På tross av de hyppige blodbadene, og at Bateman får etterforsker Kimball (Willem Dafoe - "Spider-man") etter seg, blir han ikke tatt. Dermed reises også det spørsmålet som har delt fans av filmen i to; skjer alle mordene virkelig, eller foregår det hele i Batemans syke fantasi? De lærde strides, men ender man opp med konklusjonen at mordene faktisk skjedde, kan også filmen sees på som en krass kritikk mot overflatesamfunnet.

Flere ganger i filmen tar karakterene feil av hverandre og blander hverandres navn. På den ene siden viser dette hvor selvopptatte figurene er, og samtidig gjør dette at Bateman kan fortsette slik han gjør. Paul Allen, som er ett av Batemans første ofre, blir etterpå observert flere ganger i London. Dette kan enten bety at han ikke ble drept, og faktisk ble observert i London, eller så kan det bety at flere rotet med navnene, og observerte noen de trodde var Allen i London.

Konklusjon

"American Psycho" er i bunn og grunn en rendyrket karakterbeskrivelse, der alt i filmen siktes inn mot et mål: å beskrive en ekte amerikansk psycho. At man samtidig får en uvanlig helstøpt miljøskildring og en spennende film, er en god bonus. Og det som er enda bedre: for alle oss som alltid har næret en sunn skepsis til tidligere BI-studenter; her får vi endelig bevist at de er klin kokos hele gjengen.

American Psycho   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen