Klart for nytt 3G-nett

Netcom og Telenor har så langt vært de eneste norske mobiloperatørene som tilbyr eget 3G-nett, og vi venter fortsatt på den svenske nykommeren 3 skal åpne sitt norgesnett. Hittil har det ikke vært så mye blest rundt en annen svenske som er på vei inn på det norske 3G-markedet, nemlig svenske Nordisk Mobiltelefon. Dette selskapet kommer nærmest snikende inn fra øst, og kommer alledede om noen uker med et helt nytt 3G-nett.

Nordisk Mobiltelefon håper på å kapre en del av 3G-markedet når de nå åpner sitt nye 3G-nett, som skal dekke store områder av landet som hittil har måttet klare seg uten 3G. Men du må belage deg på å bruke din nåværende mobiloperatør ved siden av en stund til. I første omgang vil nemlig det nye nettet brukes til å tilby internett-tilgang til datamaskiner. Først i tredje kvartal neste år åpnes det for å bruke mobiltelefoner i nettet.

Satser på bredbånd
Om du vil bli NMT-kunde, kan du melde deg på i begynnelsen av desember.
- Vi kommer til å smyge i gang i begynnelsen av desember, men venter til begynnelsen av neste år før vi lanserer for fullt. Vi har hatt enorm interesse for pilotprosjektet vårt, og har nå omtrent 200 testbrukere, sier Magnus Johansson, leder i Nordisk Mobiltelefon, til Amobil.

Først og fremst skal Nordisk Mobiltelefon kapre kunder som i dag ikke får bredbånd der de bor, eller de som vil ha muligheten til å ta med seg bredbåndsforbindelsen sin når de flytter rundt på seg. Selskapet skal tilby hastigheter på inntil 2,4 Mbps nedlasting. Dette er opptil seks ganger raskere enn dagens 3G-nett.

For å anvende nettet må du kjøpe et modem til datamaskinen din. Dette gir deg tilkobling mot internett i hastigheter på mellom 400 og 900 Kbps, alle steder der du er i dekning av det nye mobilnettet. Til sammenligning vil du med Telenor og Netcom ligge på mellom 200 og 300 kbps når du kobler deg til nettet med en 3G-telefon som benytter UMTS-teknologien. Modemet er ikke et søtt lite PC-kort som Netcom og Telenor tilbyr, men tvert i mot en boks på størrelse med en vanlig bredbåndsruter.

Telefoner etter hvert
Nordisk Mobiltelefon tar i bruk en teknologi som aldri har vært brukt i Norge før, nemlig CDMA450. Den tekniske løsningen selskapet har valgt, har sine ulemper. Dersom du trodde du kunne ta med deg din nye Nokia N70, må du tro om igjen. Teknologien de bruker er nemlig helt forskjellig fra Netcom og Telenors 3G-løsning. Derfor er du nødt til å kjøpe deg ny mobiltelefon om du vil ringe i nettet.

Selskapet holder derfor på å utvikle et par telefoner selv som skal produseres i Kina før de selges i Norge. - Dette blir mobiler for utendørsbrukeren. De vil få god batterilevetid og være støt- og vannsikre, slik at de skal egne seg for utendørsbrukere.

I tillegg kikker Nordisk Mobiltelefon på et førtitalls andre telefoner fra diverse produsenter som de vurderer å slippe i sitt nett. Disse vil trolig ha en begrensning i nedlastningnen på 153kbps, mens selskapets egenutviklede telefoner kommer til å ha et innebygget 3G-modem, som vil gi deg oppunder 900kbps nedlasting.

CDMA450 har sine ulemper i forhold til GSM- og UMTS-nettet. Det er nemlig slik at langt færre brukere kan koble seg til en CDMA450-sender enn en GSM-sender. Dermed kan du risikere å miste kontakt med nettverket dersom for mange er pålogget samtidig.

God dekning
Likevel kan Nordisk Mobiltelefon tilby noen klare fordeler i forhold til andre operatører. De kan nemlig tilby bredbånd til bygdenorge, slik at deler av landet som ikke har 3G-dekning eller bredbåndstilbud i dag kan ta del i det teknologiske fremskrittet.

Nordisk Mobiltelefon har tatt over det gamle analoge NMT450-nettet Telenor brukte i sin tid, og digitalisert det. Dette var det aller første mobilnettet som så dagens lys her i Norge. NMT450 opererer på 450 MHz, i motsetning til GSM-nettet som opererer på 900 og 1800 MHz, og det eksisterende UMTS-baserte 3G-nettet som går på 2100 MHz. Forskjellen er først og fremst rekkevidden. Mens signaler på 900, 1800 og 2100 MHz kun kan gå over korte avstander, kan signalene i 450 MHz-området ikke bare sendes over store avstander, men de klarer også å smyge seg rundt fjellsider og ned i daler. NMT har derfor en klar fordel overfor 3G-nettene til Telenor og Netcom når det gjelder dekning. Nordisk Mobiltelefon trenger ikke å bygge ut så mange sendere heller, siden alle sendemastene Telenor brukte fortsatt står der.

Dekning til CDMA450-nettet er allerede imponerende i forhold til Netcom og Telenors 3G-nett. Mens Telenor har som krav at de skal dekke tettsteder med flere enn 200 innbyggere, skal Nordisk Mobiltelefon dekke 95 prosent av Norges areal. I dag kan du få bredbånd via CDMA450-nettet i store deler av Sør-Norge og Midt-Norge opp mot Bodø, mens dekningen i Troms og Finnmark fortsatt er fraværende mange steder. I følge Nordisk Mobiltelefons eget dekningskart skal det og være dekning for mobiltelefoner i nær sagt hele landet, bortsett fra Sørøst- og Øst-Finnmark, men mobiltelefonene er som nevnt ikke lansert ennå.

- Vi har ennå ikke fastsatt prisene, men vi skal holde oss innenfor prisen på tilsvarende ADSL-abonnement, sier Johansson. Dermed lover selskapet fastpris på datatrafikk, slik som Netcom tilbyr med sin Connect-løsning.

For sammenligningens skyld, kan vi nevne at et Telenor ADSL-abonnement på to megabit, i dag koster 419 kroner per måned, mens Netcom Connect koster 499 kroner i måneden.

Det gjenstår å se hva Nordisk Mobiltelefon vil kreve for sitt abonnement.

(Kilder: Digi.no, NordiskMobiltelefon.no)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen