Klart for NFC

Uansett hvor vi snur oss i dag, finner vi reklame i en eller annen form. Nå har selskapene Nokia, Philips og Sony utviklet en teknologi som gjør at du kan kommunisere med reklamen.

Teknologien heter NFC, og er en forkortelse for Near Field Communication, og har til og med fått sitt eget bransjeforum, NFC Forum.

Teknologien innebærer at du kan bruke mobiltelefonen din til å kommunisere med for eksempel interaktive reklameplakater og infokiosker.

NFC-teknologien innebærer en mengde interaktive gjenstander rundt omkring i det offentlige rom. Ett eksempel er reklameplakater for kinofilmer.

Ved hjelp av NFC-teknologien vil du kunne bestille en billett til den aktuelle kinofilmen bare ved å berøre et område av plakaten med mobiltelefonen din. Du kan også få tilsendt en nettadresse som mobiltelefonen åpner automatisk om du skulle ønske det.

Hvis du går forbi en plakat som viser et produkt du gjerne vil kjøpe, kan du gå bort til plakaten og bestille produktet du ser.

For at mobiltelefonene skal være kompatible med den nye teknologien, må de ha en identifikasjonsbrikke, en informasjonsleser og en radiodel. Denne radiodelen skal brukes til å kommunisere over korte avstander som 10 centimeter.

Nokia har allerede utviklet et spesialdeksel til sin modell 3220, som gjør den kompatibel med NFC-teknologien. Planen er imidlertid at neste generasjons mobiltelefoner skal ha denne muligheten innebygget.

Sikker blåtannoverføring
I følge Digi.no har ikke NFC særlig stor overføringskapasitet. Teknologien er imidlertid rask nok til å starte en blåtannsesjon, for så å overføre musikk, bilder eller hva som måtte ønskes.

Blåtann har i det siste fått mye oppmerksomhet fordi det har vært så enkelt å bryte seg inn på andres mobiltelefoner ved hjelp av teknologien.

I følge Sebastian Taylor, IBMs RFID (Radio Frequency Identification)-ansvarlige i Nord Europa, skal det være langt sikrere å opprette en blåtannforbindelse ved hjelp av NFC enn ved å opprette forbindelsen manuelt. Dette skyldes først og fremst at du må ha enheten såpass nære informasjonskilden at du nesten må være borti den.

Taylor bekrefter til Digi.no at mange mobiloperatører er interessert i teknologien. Han vil imidlertid ikke avsløre om NFC er aktuelt i Norge enda.

(Kilde: Digi.no, NFC Forum)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen