Fjorårets vinnere på vei til den internasjonale finalen i Italia. Fra venstre Nils Barlaug, Håkon Struijk Holmen, Edgar Vedvik, Arne Lyngstad Sund og Markus Dregi, som var med som leder. (Bilde: Åsmund Eldhuset)

Er du smartere enn disse karene?

Første runde i uttaket til informatikkolympiaden for ungdom er over, og 100 har kvalifisert seg til å gå videre.

Her er oppgavene!

Test deg selv og sjekk hvordan du ligger an i forhold til dem som gikk videre til neste runde.

Kvalifiseringsoppgavene.

Fasiten.

Skoleelevene måtte fullføre oppgavene på 90 minutter.

Her er oppgavene!

Test deg selv og sjekk hvordan du ligger an i forhold til dem som gikk videre til neste runde.

Kvalifiseringsoppgavene.

Fasiten.

Skoleelevene måtte fullføre oppgavene på 90 minutter.

Kampen om plassene på Norges lag til Den internasjonale informatikkolympiaden (IOI) er i gang. De fire beste fra norske videregående skoler skal prøve seg med verdens råeste programmerere i samme aldersgruppe.

Den internasjonale informatikkolympiaden startet så langt tilbake som i 1989, etter mønster av tilsvarende konkurranser i fysikk og matematikk. Norge kom ikke på banen før i år 2000, og da kom initiativet til en norsk konkurranse fra en slovakisk doktorgradsstudent, Pavel Petrovic, som kjente til opplegget fra hjemlandet. Han var den drivende kraften fram til han dro hjem igjen i 2007.

Hjelp fra entusiastiske lærere

– Det er opp til de enkelte nasjonene å arrangere den nasjonale konkurransen og plukke ut lag, sier Åsmund Eldhuset, som sammen med Geir K. Engdahl og Markus Dregi har tatt over ansvaret for arrangementet. De har alle konkurrert for Norge tidligere og har også med seg andre gamle deltakere til å hjelpe seg.

Mens oppgavene tidligere ble lagt ut på nettet og det ble noe tilfeldig hvem som oppdaget dem, ble de i år sendt ut til interesserte lærere slik at de kunne arrangere kvalifikasjonsrunder på skolene sine. Det var en flervalgsprøve der elevene valgte mellom fire alternativer og læreren rettet og sendte inn resultatene.

I finalen venter tøffe oppgaver, sier Åsmund Eldhuset.
I finalen venter tøffe oppgaver, sier Åsmund Eldhuset.Foto: Kai Torgeir Dragland

Hele 269 deltakere var med i denne første runden, som foregikk i begynnelsen av november, og de 100 beste gikk videre til neste runde.

Oppgavene i første runde var lagt opp slik at de fleste kunne klare å svare på noe. Mange av handlet om matematikk, logikk og problemløsing, slik at elevene kunne klare seg langt uten programmering.

Her var tanken å kunne fange opp folk med gode anlegg som kan bli gode programmerere, men som ikke nødvendigvis har oppdaget programmering ennå. Lenger ut i oppgavesettet ble det større vekt på programmering.

Den siste oppgaven var temmelig vanskelig til flervalgsoppgave å være, forklarer Eldhuset:

– Vi visste at noen av fjorårets deltagere og vinnerne av Abel-konkurransen skulle være med, og dette skulle være en utfordring for dem også.

Her trekker han spesielt fram Sondre Sortland fra Bergen Handelsgymnasium, som klarte alle oppgavene og førsteklassingen Kari Lovise Lodsby fra Hadeland VGS som utmerket seg med en delt andreplass. Han fortsetter:

Mellom slagene.
Mellom slagene.Foto: Åsmund Eldhuset

– Det var også moro for oss å se hvor godt vi hadde truffet med oppgavene, for det er vanskelig å se hvor vi skal legge listen. Vi fikk også feedback på ting vi ikke hadde tenkt på, og vi ble overrasket over at flere for eksempel ikke kunne bruke Excel-formler.

Finale i Australia

Andre runde foregår i januar og er åpen for de 100 beste fra første runde. Dette blir en skikkelig programmeringskonkurranse. Arrangørene setter opp en server med et konkurransesystem, hvor oppgavene vil ligge ute i en uke. Elevene laster dem ned og lager programkode, som de så sender til serveren for kontrollkjøring.

De beste 20 fra denne runden blir invitert til en onsite finale ved Universitet i Bergen. Dette blir en femtimers konkurranse hvor vanskelighetsgraden ikke er langt unna den internasjonale konkurransen.

De fire beste fra Norge kan se fram til en hel uke i Australia i sommer. Den internasjonale konkurransen består av to femtimers prøver, så det blir nok av tid både til turer og sosialisering, sier Eldhuset. For ham og de andre lederne blir det nærmest som en konferanse, der de møter arrangører fra de rundt 80 andre deltagerlandene og utveksler erfaringer.

I den internasjonale finalen venter det svært tøffe oppgaver, sier Eldhuset. Sist gang var oppgavene opptil sju sider lange og veldig kompliserte. De som tør, kan ta en kikk på dem her.

De som synes at dette ble i meste laget, men som likevel kjenner at det klør litt i fingrene, kan ta en kikk på årets kvalifiseringsoppgaver. Poengberegningen var 4 poeng ved rett svar, 0 ved feil svar, og 1 om du ikke har svart i det hele tatt (slik at ren tipping ikke skal være lønnsomt). Når du er ferdig, kan du sjekke i fasiten hvor du ville havnet på resultatlisten.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen