Klar med High Definition Audio

Når Intel oppdaterer til den neste generasjonen brikkesett om ikke så lenge, kommer de samtidig til å gjøre noe i nærheten av å revolusjonere integrert lyd på PC-er. Intels AC97-spesifikasjon må sies å være verdens mest populære lydstandard ettersom den kommer integrert i en eller annen form på nesten alle hovedkort som selges i dag. Målet med AC97 har alltid være å by på "bra nok" lyd, men avløseren blir mye mer enn bare "bra nok".

Det mest oppsiktsvekkende med den ferdige spesifikasjonen til HDA er at den har støtte for 32-bit lyd i 192 kHz - der dages toppkort fra for eksempel Creative "bare" støtter 24-bit/96 kHz avspilling. For første gang vil dermed en integrert lydbrikke på Intel-hovedkort kanskje klare å utkonkurrere lydkort i tusenkronersklassen. Selv pioneren innen toppklasselyd på hovedkort, NVIDIA, har bestemt seg for å kjøre med HDA-lyd i sine neste hovedkort. Det er derimot lite trolig at akører som Creative akter i sitte på gjerdet å se på, så det blir spennende å se hva disse kan by på i tiden fremover.

Intels ferdige HDA-spesifikasjon er også et resultat av et tett samarbeid med Microsoft, som har jobbet med å utvikle sitt eget lydgrensesnitt i Microsoft Universal Audio Architechture. Intel sier at de har jobbet tett med Microsoft for å støtte arkitekturen og at Wintel-samarbeidet har som alltid produsert kombinerte drivere. Intel har også samarbeidet med Dolby Labs for å støtte alle de siste lydstandardene.

Ellers får "HD Audio" støtte for dynamiske tilkoplinger, multikanals lyd og automatisk tilordning av båndbredde. Rent praktisk vil det si at du kan plugge en mikrofon i høyttalerkontakten og at spesifikasjonen automatisk vil gjøre høyttalerkontakten om til en mikrofonkontakt.

De første utgavene av HDA-kodeker ventes allerede i Intels kommende hovedkort, selv om det kanskje kan virke som om de ikke vil rekke å inkludere den før i neste revisjon.

(Kilder: Intel, ExtremeTech, The Inquirer)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen