Illustrasjonsbilde.
Illustrasjonsbilde. (Bilde: Photobank gallery)

Kjørte 800 Mbit/s gjennom vanlige kopperkabler

Superraskt bredbånd nærmer seg en realitet.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Når det gjelder bredbåndshastighet har vi allerede sett flere eksempler på at det fremdeles ligger mye potensiale i dagens fysiske netteknologi. I juli kunne vi for eksempel melde at forskere sendte hele 10 Gbit/s gjennom en vanlig telefonledning, da riktignok kun over en svært kort avstand.

Nå har vi fått et nytt eksempel på lynraske overføringshastigheter som er oppnådd ved hjelp av eksisterende infrastruktur. Det er det britiske teleselskapet BT som denne gangen står bak.

800 Mbit/s gjennom kopperkabler

Som i overnevnte tilfelle benyttet BT den nye bredbåndsstadarden G.fast, som ennå er under utvikling og som ikke er ventet å bli kommersielt lansert før til neste år.

Teknologien brukes til å sende signaler gjennom fiberoptiske kabler frem til telefonmaster eller andre tilknytningspunkter som ligger nærme hus, for deretter å kjøre signalene gjennom tradisjonelle kopperkabler resten av veien. Løsningen kalles på engelsk «Fibre To The Distribution Point» (FTTdp).

I det nye testforsøket med G-fast- og FTTdp-løsningen klarte BT å oppnå en nedlastingshastighet på 800 Mbit/s, kombinert med en opplastingshastighet på 200 Mbit/s gjennom en 19 meter lang kopperledning.

Kan føre til rimelig superbredbånd

19 meter er riktignok ikke spesielt langt, men BT klarte også å oppnå en høyst akseptabel ned- og opplastingshastighet på henholdsvis 700 Mbit/s og 200 Mbit/s over en kobberledning på 66 meter. Denne lengden er ifølge BT nok til å omfatte så mye som 80 prosent av denne typen fiber/kopper-tilkoblinger i nettet.

Som Ars Technica peker på er det uklart om BT her refererer til BTs eksisterende nettverk eller til selskapets fremtidige utbygningsplaner. Uansett viser forsøket imidlertid at det er fullt mulig å oppnå høye overføringshastigheter uten at man trenger å legge fiberoptiske kabler helt frem til huset, noe som både er en dyr og tidkrevende prosess.

G.fast- og FTTdp-løsningen gjør dermed superraskt bredbånd vesentlig mer gangbart og kostnadseffektivt, som i sin tur altså kan ha store positive konsekvenser for kundene. Som sagt er teknologien ennå under utvikling, så en bred lansering er nok et stykke unna.

I Norge har selskapet Altibox dristige bredbåndsmål: De vil gi én gigabit i sekundet til kundene (Ekstra) »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen