Kjører x86-kode i nettleseren

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Mandelbrot-utregning som kjører under Google Native Code. Bilde: Google
Mandelbrot-utregning som kjører under Google Native Code. Bilde: Google

Google la mandag ut Google Native Client, et program som vil gjøre det mulig å kjøre ren x86-kode direkte i nettleseren. Prosjektet er nyskapende fordi webapplikasjoner skrevet for å støtte dette vil være veldig mye raskere enn en webapplikasjon skrevet i f.eks. Javascript eller Flash. Vi har tidligere skrevet om Adobe Alchemy, som vil gjøre noe lignende.

Prosjektet lager en såkalt sandkasse som det skal være vanskelig for webapplikasjoner å bryte seg ut av. Inne i sandkassen kan man skrive kode som om man kjørte på en vanlig x86-basert datamaskin. Det betyr at man vil kunne skrive kode i f.eks. C eller C++. Når koden kompileres kan den sendes nesten uendret til prosessoren. Til sammenligning er Javascript ukompilert, noe som betyr at nettleseren må bruke tid på å tolke koden før den kan omsettes til instruksjoner for CPU, en prosess som er veldig tung for CPU-en.

Native Client er foreløpig på et veldig tidlig stadium i utviklingen, men Google har likevel valgt å legge programmet ut. Det leveres uten installasjonsprogram, og du må på forhånd ha installert blant annet Python. Å kjøre native kode i nettleseren har nemlig store sikkerhetsaspekter, og Google har valgt å la sikkerhetseksperter kikke på koden for å finne eventuelle sikkerhetsfeil før prosjektet blir klart for allmennheten.

Om du likevel vil prøve Google Native Client, er koden lagt ut på Google Code.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen