Kjør som en kakse på veien

Blaupunkt har produsert bilutstyr siden 1932 da deres første bilradioer kom på markedet. Siden den gang har teknologien utviklet seg drastisk og selv håper Blaupunkt å dra den enda videre.

Gode funksjoner koster
Om du har penger i dag kan du uten problem kjøpe bil med automatisk lukeparkering, ryggekamera, kamera med nattsyn, LCD i dashbordet og varsling når du ligger litt for nær bilen foran. Det er derimot de færreste som har råd til dette utstyret i sin bil. Blaupunkt mener derimot at en GPS kan gjøre jobben billigere og teknologien mer tilgjengelig.

De kan fortelle at de har store planer for sine neste lanseringer som kommer til høsten. Da vil du ha mulighet til å kjøpe GPS med videonavigasjon, skiltgjenkjenning, stemmestyring, kurvevarsler og TV.


Markedssjef for Blaupunkt i Norden, Poul Poulsen, sier Blaupunkt vil satse på unik teknologi i sine GPS-er.

- Vi ønsker å være unike på dagens GPS-marked. Det er i dag ikke store forskjeller mellom GPS-produsentene, de tar deg alle trygt frem. Vi vil derimot satse på en unik kombinasjon hvor vi tilbyr brukervennlighet, underholdning og gode tjenester. Samtidig gir vi sjåførene trygghet og assistanse på veien, sa Poul Poulsen, markedssjef for Blaupunkt, på en pressesamling i Malmø i går.

Viste frem to prototyper
På pressesamlingen hadde han og hans kollegaer med seg to prototyper på sine nye GPS-er som kommer til høsten Travel Pilot 500 og Travel Pilot 700. Med TP 500 ønsker de å vise frem en GPS som gir deg det ypperste av deres teknologi, med flaggskipet TP 700 ønsker de derimot å vise hva som er mulig.

- Vi forventer ikke at TP 700 skal bli den av våre GPS-er som selger mest, men vi har utviklet denne som et flaggskip for å vise hva som faktisk er mulig. Tjenestene i denne kan senere spres til andre enheter, forklarte produktdirektør Martin Giersbeck.


Produktdirektør Martin Giersbeck viste frem en prototyp av den nye enheten TP 700.

Live videonavigasjon
Det mest spennende med de to kommende modellene er deres integrerte kameraer. Disse kameraene er i første rekke ikke ment for å ta feriebilder og videominner, selv om det er mulig. Derimot håper Blaupunkt at de skal gi nyttig assistanse på veien. Ved hjelp av kameraet kan du få live videonavigasjon mens du kjører. På denne måten ser du samme bilde på GPS-en som du ser ut av frontruten. Men på GPS-en står det nøye forklart hvor du skal kjøre, hvilken fil du bør ligge i og fartsgrensen på strekningen du kjører.


Med videonavigasjon kan du se eksakt hvor du skal kjøre. Her på enheten TP 500.

De nye enhetene til Blaupunkt er utviklet for å vise helt korrekt hastighet på strekningen du kjører. Med kameraet fanger nemlig GPS-en opp fartsskiltene på veien. På denne måten skal du være garantert at du i hvert fall ikke kan skylde på GPS-en om du blir tatt i fartskontroll.

- Vi tror dette er en nyttig funksjon som hjelper deg på veien, og som gjør at du ikke havner i problemer, forklarte Giersbeck.


Markedsdirektør Hans-Jürg Mathony viste hvordan kameraet på GPS-en fanger opp farsskiltene du passerer på veien.

Snakk med GPS-en
I tillegg vil GPS-ene komme med stemmestyring slik at du slipper å skrive inn hvor du vil. Etter hvert skal de også komme med kurveadvarsler som sier ifra når du kjører for fort inn i en sving. Denne siste funksjonen vil ikke være på plass når GPS-ene lanseres i august, men Blaupunkt lover at funksjonen vil kunne lastes ned senere i år.

På fremvisningen kunne de heller ikke vise hvordan stemmestyringen fungerte da denne ikke var på plass i prototypene de hadde med. Selv er vi veldig spent på hvordan den vil reagere på forskjellige språk og dialekter. Det kan hende det ikke skal mye rar uttale til før du havner helt feil sted. Heldigvis vil det også være fullt mulig å skrive inn hvor du ønsker å bli geleidet.

TV-funksjon, men ikke for Norge
Blaupunkt sin toppversjon TP 700 vil nok ikke bli billig, og det spørs om den vil være spesielt aktuell for norske brukere. Den er i stor grad lik modellen TP 500 bortsett fra en liten og en stor forskjell. Foruten mulighet til å bearbeide dine officedokumenter har Blaupunkt satset ekstra og gjort det mulig å ta inn TV på denne enheten. Dette har de ikke gjort for at sjåføren skal se på TV mens de kjører, men for å gi enkel tilgang til underholdning når bilen står i ro. Dessverre er enheten tilpasset systemet DVB-T og det er tvilsomt at det vil lages en egen modell som støtter MPEG4, som er det digitale signalet som sendes i Norge. Om nordmenn skal se TV på enheten må de i så fall ta turen til utlandet.


TP 700 fant raskt frem tilgjengelige svenske kanaler. Norske kanaler vil den derimot streve med.

Om GPS med TV vil bli den store slageren er uansett tvilsomt. Det har tidligere blitt lagt inn flere multimediafunksjoner i GPS-er, blant annet støtte for film. Det har vist seg at bortsett fra MP3 er det lite av underholdningsfunksjonene på GPS-ene som faktisk har blitt brukt av publikum. Men som Blaupunkt selv poengterte var det viktigste for de med TP 700 å vise hva som er mulig. Om det er nyttig kommer da i annen rekke.

Viste fremtidens teknologi
På pressesamlingen viste Blaupunkt også frem teknologi de håper vil bli integrert i GPS-ene i fremtiden. Både nattsyn, objektgjenkjenning, avstandsmåling, automatisk rygging, automatisk nødbrems og kjørefeltoppmerking stod på planen. Dette vil nok dessverre ikke komme med det første, men det viser at GPS-ene kan få en langt større bruk enn det de i dag har. Blaupunkt selv mente slik teknologi vil bli tilgjengelig for massemarkedet innen 2015. Vel og merke vil noen av disse funksjonene i første rekke bli integrert som en del av bilssystemet og ikke GPS-ene.

Blaupunkt hadde også en dårlig nyhet til de som liker å kjøre om kapp med GPS-en for å se om de klarer å komme i mål før GPS-ens beregning. Med de nye enhetene blir dette svært vanskelig. De har nemlig teknologi som lærer seg dine kjørevaner og beregner ut fra dette. Du vil derfor måtte kjøre kraftig fort om du skal slå GPS-ens beregning etter noen turer på samme strekningen.


De nye GPS-ene lærer seg dine kjørevaner og beregner ankomstid etter dette, ikke fartsgrensen på veien.

- Vi tror dette er en svært nyttig funksjon som gjør det mer komfortabelt å bruke GPS-en, men den vil utvilsomt skuffe de som liker å kjøre om kapp med GPS-en, forklarte Giersbeck

Tre andre modeller
I tillegg til de to fremtidige enhetene har Blaupunkt tre andre modeller å vise frem i år. TP 100 er en rimelig navigasjons-GPS uten bluetooth eller andre funksjoner. Den tar deg ganske enkelt frem til målet. TP 200 er samme versjon med trafikkvarsling (TMC), en funksjon som ikke fungerer spesielt i Norge. Begge disse modellene ble lansert i april.

I mai kom også TP 300. Denne enheten er tilnærmet lik de to forrige, men har integrert bluetooth slik at den kan kobles med telefonen. Den har dessuten mulighet for å vise video, bilder og spill.

Selv ser vi frem til august for å se om videonavigasjon faktisk kan gi mer trygghet enn et vanlig kart.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen