Kjør som de eldre

Det koster deg nå 1.300 kroner hvis politiet kniper deg i å snakke i mobiltelefonen mens du kjører bil, og du ikke bruker håndfri. Ikke bare Norge forbyr bruk av mobiltelefonen under bilkjøring: I Italia er faktisk all bruk forbudt, med håndfri eller ikke. Nå viser en ny undersøkelse fra USA at det er med god grunn mobilbruk i bil ikke er lov.

Fra 20 til 70 på 1-2-3
En gjennsomsnittlig, ung bilfører blir med ett femti år eldre når han snakker i telefonen og kjører samtidig, i hvert fall med tanke på reflekser og reaksjonsevne. Professor i psykologi ved Universitetet i Utah, David Strayer, forklarer at en gjennomsnittlig tyveåring beveger seg saktere, reagerer tregere og blir mer uoppmerksom hvis vedkommede snakker i mobilen mens han kjører bil. Så mye tregere går det, at det tilsvarer en gjennomsnittlig sjåfør på rundt sytti år.


Best uten mobil.

Hvis man er omkring tyve år gammel, og vil kjøre som en eldre sjåfør uten å måtte vente til midten av dette århundret, er altså løsningen å snakke i mobiltelefonen. Det er sannsynlig at man med dårligere reaksjon og tregere oppfattelse vil utgjøre en større risiko for seg selv og andre, men en titt på statistikken over trafikkulykker gir et litt annet bilde.

Statistikk fra Transportøkonomisk institutt i Norge, viser at 18-19-åringer er suverent på topp når det gjelder innblanding i trafikkulykker, mens aldersgruppen 65-74 år, er blant de som kjører tryggest. Kanskje er det ikke så dumt å kjøre som en pensjonist likevel? Eldre mennesker kjører saktere, mindre aggressivt og tar færre sjanser. Det oppveier for svekkede evner og gir en lav ulykkesprosent.

Rapporten fra undersøkelsen i Utah forteller dessuten at bruk av håndfri ikke reduserer risikoen for ulykker, og kanskje mindre overraskende at eldre sjåfører klarer seg enda dårligere i trafikken når de snakker i mobilen og kjører samtidig. Avanserte simulatorer ble brukt under kjøreeksperimentet og du finner rapporten i sin helhet på David Strayers hjemmesider.