Foto: Kurt Lekanger
Teknofil
Foto: Kurt Lekanger

Kjør påskeunderholdningen på mobilen

Ukens beste mobiltips: Slik blåser du liv i podcastene.

Nettstedet Mobilen.no presenterer hver dag smarte tips til mobiltelefoner og nettbrett. Her er et tips til deg som skal ut og reise i påsken, og vil ha med deg underholdning på mobilen.

Slik blåser du liv i podcastene

Podcaster er lyd- eller videoopptak du kan abonnere på via en såkalt RSS-leser. Populære radioprogrammer, som Radioresepsjonen, Misjonen med Antonsen og Golden eller Hallo i uken er eksempler på noe som kan lastes ned i podcast-format.

For deg som aldri før har benyttet deg av slike podcaster, eller har plassert dem bakerst i glemmeboken, kommer her en rask guide til hvordan du kommer i gang.

Ordet "podcast" stammer fra Apples musikkavspiller iPod, kombinert med "broadcast" (kringkasting). Tanken var altså å levere innhold som kunne passe iPod. Av norske podcaster er det som nevnt radioprogrammer som er mest populære. Internasjonalt finner vi en rekke forskjellige podcaster innen ulike sjangre - mest kjent her til lands er kanskje den britiske komikeren Ricky Gervais' egen podcast-kanal.

iPhone / iTunes

Med iPhone er det svært enkelt å komme i gang med podcaster:

  • Åpne iTunes på mobilen din.
  • Trykk "Mer" i menyen og videre inn på "Podcaster".
  • Bla gjennom topplistene eller søk etter en podcast.
  • Last ned en episode (WiFi anbefales pga. stor filstørrelse).
  • Hør- eller se podcasten via musikk- eller videospilleren på iPhone.

Les også: Apple ville ha musikk i studiokvalitet

Android / Google Listen

Google Listen.
Google Listen.

Til Android har du flere muligheter, ettersom det finnes en rekke forskjellige apper som støtter podcaster. Vi har god erfaring med doubleTwist, men her må du ut med en 50-lapp for å kunne laste ned, synkronisere og abonnere på podcastene. Google Listen er et gratis alternativ som fungerer minst like bra:

  • Last ned Google Listen via Google Play.
  • Åpne Google Listen.
  • Finn aktuelle podcaster/RSS, for ekempel hos NRK, P4 ("se RSS") eller andre steder og kopier/åpn adressen i Google Listen for å abonnere. Søkefunksjonen i appen fungerer best på internasjonale podcaster.
  • Med standardinstillinger vil podcastene kun lastes ned via WiFi.

Andre alternativer er BeyondPod (40 kroner) og DoggCatcher (29 kroner), samt TuneIn Radio Pro (6 kroner).

Windows Phone / TuneIn eller WPodder

Podcaster har du naturligvis tilgang til også som Windows Phone-bruker. Appen TuneIn er mest brukt som radio, med tilgang til over 50.000 radiokanaler verden over. Den kan imidlertid også brukes som podcast-spiller, og er for øyeblikket en av våre favoritter i Marketplace:

Den dedikerte podcast-appen WPodder, som koster 7 kroner, er likevel verdt pengene dersom du vil bruke podcaster ofte. Her får du full støtte også for video-podcaster.

Flere smarte tips til mobilen

Mange legger påskeferien til steder litt utenfor allfarvei, og noen ganger er det ikke mulig å søke seg frem til riktig sted på GPS-en i bilen. Et smart tips da kan være å bruke Google Maps på PC-en til å finne frem til riktig sted (for eksempel en avsidesliggende hytte), og så plotte GPS-koordinatene inn i GPS-en. Eller kanskje du allerede vet GPS-koordinatene, og vil søke etter koordinatene i Google Maps på mobiltelefonen. Her viser vi deg hvordan du bruker GPS-koordinater i Google Maps.

Les også:

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen