Kjøpte virusinfiserte dingser

Digitale fotorammer er på full fart inn i markedet.

På årets CES messe var dette et av de mest hypede produktene.

Nå utnytter virusskapere seg av hypen.

Les også:
Google herjes av trojaner
.
Danskenes dummeste datafeil
.
Norges IT-sikkerhet må bedres
.

Kjedelige overraskelser
Ifølge San Fransisco Chronicle har nemlig flere amerikanske kunder fått en uheldig overraskelse med sine nyinnkjøpte digitale fotorammer. Fotorammene har nemlig blitt solgt med et ferdiginstallert virus som sletter bilder og i verste fall overtar hele PC-en når den kobles til.

En av de uheldige var Rick Sandy som hadde fått en fotoramme i julepresang fra sin kone. Julepresangen var ingen gledelig overraskelse, for da Sandy koblet den opp mot sin egen maskin for å overføre bilder fryste hele maskinen seg. Etter oppstart viste det seg at et virus hadde overtatt hele maskinen.

- Det er et av de mest utspekulerte virusene jeg har vært utsatt for, sier Sandy som brukte 12 timer på å få kontrollen over PC-en tilbake ifølge San Fransisco Chronicle.

Flere amerikanske butikker, blant annet Best Buy har fått rapporter om lignende problemer fra andre kunder. Selv vet de ikke hvor viruset kommer fra, men trolig har det blitt lagt inn i produktene under produksjonen av illojale ansatte.

Økende problem
Ifølge sikkerhetseksperter er ferdiginstallert skadelig programvare i produkter et økende problem.

Det har kommet rapporter om både MP3-spillere, eksterne harddisker og minnepinner som innholder programmer som forsøker å overta og hente ut opplysninger fra din maskin som sendes til en annen server etter oppkobling mot nett.

Ikke i Norge
I Norge har det derimot ikke kommet inn noen rapporter om slike hendelser. Ifølge sikkerhetsekspert hos Symantec, Hans Peter Østrem, er vi så langt forskånet for slike tilfeller.

- Du har tilfeller hvor produkter har blitt solgt med feil konfigurasjon, minnepinner med angivelig 4GB har bare inneholdt 1, det har jeg selv opplevd på produkter kjøpt i Kina. Men ferdiginnstallert ondsinnet programvare på komersielle produkter har jeg ikke hørt om, sier han til Teknofil.

Kriminelle glade i USB
At eksterne USB-dingser blir brukt av kriminelle er det derimot ikke tvil om.

- Det finnes USB-dingser hvor slik programvare er installert slik at kriminelle kjapt kan overføre ondsinnet programvare på tilfeldige maskiner de passerer. Det har jeg selv sett skje, utdyper han.

Norske forbrukere bør derimot ikke frykte produkter de kjøper i butikken enda.Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen