Kjøpte Chess og Sense

Det svenske teleselskapet TeliaSonera har endelig bestemt seg, og valgte i dag å fullbyrde kjøpet av mobiloperatøren Chess/Sense.

Dermed blir TeliaSonera, som også eier NetCom, eier av Idar Vollviks hjertebarn Chess. I tillegg følger Sense med på lasset, som Vollvik Gruppen kjøpte rett før nyttår i fjor.

1,6 milliarder
Det kunne tidligere se ut som om alt var klart for et kjøp, men TeliaSonera trakk seg i siste liten grunnet uenigheter om prisen. Det svenske selskapet ville ikke akseptere tilbudet på 11,15 kroner per aksje. Da Chess imidlertid la frem et forslag på 11,03 kr per aksje, bestemte TeliaSonera seg for å slå til. Tilsammen innebærer dette aksjer for 1,619 milliarder kroner.

Men selv etter at denne summen er betalt, har ikke TeliaSonera fullt eierskap av Chess og Sense. Foreløpig er det bare 91,2 prosent av Chess/Sense som er i svenskenes vold. TeliaSonera opplyser at de i løpet av tre dager etter at transaksjonen er foretatt, vil fremme et frivillig tilbud til Chess om å kjøpe de resterende aksjene for den samme prisen per stykk.

I grevens tid signerte Vollvik en stor avtale med Reitan Gruppen. Avtalen innebærer at Chess kan selge sine abonnementer i 957 Rema 1000-butikker. Dermed øker selskapets markedsverdi ytterligere, og blir enda mer fristende for TeliaSonera.

Bonuser
Til tross for oppkjøpet skal Chess/Sense fortsette å fremstå som et selvstendig selskap med samme navn, og Idar Vollvik vil fortsatt være sjef. Både Idar Vollvik og Svein Johnsen har forpliktet seg til å å fortsette i ledelsen av Chess/Sense frem til 2006. Denne avtalen kan vise seg å bli svært lukrativ for Vollvik, som allerede tjener 700 millioner kroner på dagens salg. Avtalen om å sitte i ledelsen frem til 2006 gir Vollvik og Johnsen tilgang på betydelige bonuser.

Vollvik bedyrer imidlertid til DN.no at han vil bruke millionene han tjener på salget til å investere i nye gründeridéer.

I første omgang vil ikke salget av Chess/Sense ha noen betydning for kundene. I følge TV2 vil kundene fortsatt kunne bestemme om de vil tilhøre NetCom eller Telenors mobilnett. Vollvik sier også til TV-kanalen at kundene kan regne med enda lavere priser i fremtiden.

Taper 500 millioner i året
Det er imidlertid ikke alle som hever champagneglassene etter kjøpet. Telenor blir den store taperen, og mister i følge Computerworld rundt 300 000 kunder som nå ringer via deres nett, hvis alle disse velger å benytte NetComs mobilnett. Nettstedet kan melde at dette vil bety et omsetningstap på 500 millioner kroner hvert år.

Informasjonssjef i Telenor, Espen Turman Johnsen, bekrefter at selskapet taper mye penger på kjøpet av Chess/Sense. Likevel vil han heller konsentrere seg om de positive aspektene ved situasjonen:

- Dette vil være en mulighet til å fortelle hvilke tilbud vi har. Vi skal være tydelig tilstede når de andre nå blir opptatt med interne prosesser en periode, sier han til Computerworld.

Kan forby oppkjøpet
Telenor er ikke alene om å rynke på nesen over Vollviks salg av Chess/Sense. Konkurransetilsynet har også meldt at de vil se nærmere på fusjonen. Signe Horn i Konkurransetilsynet sier at de har hatt saken liggende en stund, og at den har fått behandling som en vanlig fusjonsmelding.

Den 9. september vil tilsynet ta stilling til om de vil gå videre med saken eller om de kommer til å la den ligge. Hvis tilsynet velger å gå videre med saken, regner Horn med at vi kan skrive november når saken er ferdigbehandlet. Da vil saken kunne ende med at tilsynet forbyr oppkjøpet - eller ikke.

(Kilde: VG, Dagens Næringsliv, Computerworld, TV2)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen