Kjøpt ulovlig sparkesykkel? Dette har du krav på
(Foto: Niklas Plikk, Tek.no)

Kjøpt ulovlig sparkesykkel? Dette har du krav på

Skylden kan ligge hos butikken, ikke deg.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

På onsdag ble det klart at blant andre Komplett og Elkjøp stanser salget av alle elektriske sparkesykler som går for fort – og derfor heller ikke kan brukes uten at føreren bryter vegtrafikkloven.

Har du kjøpt en slik elsparkesykkel fra en butikk som ikke har opplyst om at du ikke kunne bruke den, har du flere krav overfor butikken.

– Elsparkesykkelen gjør ikke så veldig mye nytte av seg hvis du ikke kan kjøre den, og hvis ikke butikkene har vært klare på at bruk medfører lovbrudd før salg, kan kundene ha krav på å få fikset på varen slik at den blir lovlig å bruke, sier juridisk seniorrådgiver Thomas Iversen i Forbrukerrådet.

Han peker da spesielt på forbrukerkjøpslovens paragraf 15 f, som sier at en tings egenskaper skal være i samsvar med offentligrettslige krav som stilles i lovgivningen.

Juridisk seniorrådgiver Thomas Iversen i Forbrukerrådet. Foto: Halvor Pritzlaff Njerve / Forbru

– Forbrukere som oppdager disse feilene må klage til selger inne rimelig tid. Denne fristen er aldri kortere enn to måneder fra du oppdaget feilen, sier Iversen.

Det spiller for så vidt heller ingen rolle om det er en stund siden du kjøpte sparkesykkelen. Disse har lang levetid, noe som gjør at de har en generell klagefrist på fem år etter forbrukerkjøpsloven.

Dette har du krav på

Folk som uforvarende har anskaffet en sparkesykkel som ikke lovlig kan benyttes, har altså loven på sin side. Det betyr likevel ikke at de umiddelbart kan kreve å få hevet kjøpet.

Xiaomi Mijia M365 er en modell som kan gis ny fastvare slik at den lovlig kan brukes. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

– Først har selger rett til å forsøke fikse problemet. De kan – eventuelt i samråd med produsent – lage en ny sperre som begrenser hastigheten på sykler som går for fort, forklarer Iversen.

Det vil si at butikkene for eksempel kan tilby å programmere sparkesykkelens kontrollenhet med en ny fastvare, slik at den ikke overskrider lovlig hastighet.

– Hvis hastighetsbegrensning ikke er mulig, kan forhandleren også velge å omlevere varen. Det vil si erstatte sparkesykkelen med en tilsvarende men lovlig sykkel, forteller Iversen videre.

Først når butikken har fått muligheten til å rette opp i det som er «galt» med sykkelen – og ikke fått det til – kan kundene eventuelt be om å få hevet et kjøp.

– Dersom dette byr på problemer, kan Forbrukerrådet hjelpe deg med å klage, eventuelt ta det videre til Forbrukerklageutvalget. Men i første omgang er det best å bare henvende seg direkte til selgeren, avslutter Iversen.

VGTV: Blir pågrepet for fyllekjøring på elektrisk sparkesykkel >>>

Kan gjelde tusenvis av sykler

Populær: Ninebot KickScooter ES2. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Vi har ikke tall på hvor mange «ulovlige» elektriske sparkesykler som har blitt solgt over det siste året.

Men av noen salgstall vi har sett for 2019, og med tanke på at for raske sykler som Xiaomi Mijia M365 og Ninebot KickScooter ES2 ligger høyt hos både prissammenligningstjenestene og butikkenes egne lister, er det ingen tvil om at det er tusenvis av slike sykler i omløp.

Spørsmålet er bare om butikkene har vært flinke nok til å informere kundene om at de ikke lovlig kan tas i bruk. Det har vært vanlig å opplyse om at for raske sykler fremdeles kan brukes på privat vei, men dette stemmer ikke, ifølge Statens vegvesen.

Nå har også Forbrukertilsynet lovet å følge opp markedsføringen av elektriske sparkesykler i tiden fremover.

Ruter + Tier = Sant?
Ruter inngår sparkesykkelsamarbeid med Tier >>>

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen