TEST: Kjøp heller musikk på CD
Test

Kjøp heller musikk på CD

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Ulovlig nedlasting av musikk er utbredt, og et stort problem for platebransjen. Teknofil ville teste ut de lovlige alternativene for å kjøpe musikk på nettet, men ble på ingen måte imponerte over musikkbutikkene.

Med godt mot la vi oss ut på nett for å finne Norges beste tjeneste for kjøp av musikk. Det er sjeldent vi har følt oss såpass grundig lurt som forbrukere.

I første rekke er det dagens løsninger for kopibeskyttelse som er årsaken til vår frustrasjon.

Sju utvalgte
I vår test har vi tatt for oss sju store og mindre musikktjenester hvor nordmenn kan kjøpe og laste ned musikk. Disse er:

- iTunes Music Store.
- MSN Music Store.
- CDON.
- Telenor Djuice.
- Prefueled.
- TV 2 Lyd Musikkbutikk.
- Phonofile Musikkonline.

Vi har testet tjenestene ut fra brukervennlighet, funksjoner, utvalg, pris og kvalitet. Mer om testkriteriene kan du lese her.

Godt utvalg
I første rekke er det slett ikke kvaliteten på sangene som skuffer. Denne er jevnt over god nok. Utvalget hos de aller fleste tjenestene er også tilfredsstillende. Du skal være glad i meget sær musikk om ikke en av tjenestene ikke har favorittbandet ditt. Prisen er heller ikke ille.

Likevel anbefaler vi å fortsette å kjøpe musikken din på CD. Varene du får lastet ned er nemlig lite brukervennlige.

Kopisperre skaper unødige problemer
I forsøket om å skjerme seg selv mot pirater har nemlig nettjenestene valgt å legge inn DRM-beskyttelse på samtlige av sine sanger. Unntaket her er Phonofile Musikkonline som scorer høyt med sitt DRM-frie alternativ.

Det er ikke nødvendigvis et problem i seg selv, så lenge løsningene er brukervennlige. Selv opplevde vi problemer når musikken ble levert i WMA-format.

Dette medfører store komplikasjoner hvor du som forbruker må sørge for å laste ned lisenser. For å klare dette må du ha siste utgave av Media Player og i tillegg ha huket av korrekt i innstillingene.

Du må også bruke Media Playeren om du vil overføre sangene med lisens til ekstern spiller. Selv brukte jeg en halv dag med telefoner og nettsøk før jeg fikk høre på noe av musikken jeg hadde kjøpt, teknisk kunnskap og interesse til tross.

Min ikke fullt så tekniske, men musikkglade søster vil vanskelig klare dette på egenhånd. For henne blir kjøpet som å kaste penger ut av vinduet.

Som forbruker blir du på denne måten avhengig av enten iTunes og iPod eller Windows Media Player. Hvis du som jeg foretrekker andre avspillere blir du sittende med skjegget i postkassa.

Å ha kopisperrer er kanskje nødvendig, men når dette gir hederlige forbrukere et dårlig produkt, er det utilgivelig.

Når så er sagt gir vi deg her resultatene fra testen:


MSN Music Store

MSN Music Store forsøker hardt å ta igjen iTunes sitt forsprang på markedet. De har bra brukervennlighet, godt utvalg og gode funksjoner.

At du kan sette opp en egen jukebox på din profil hvor du har tilgang på dine kjøpte sanger via nett er et stort pluss.

De gir deg også mulighet til å kjøpe fri tilgang til deres musikk for 85 kroner i måneden. Det er et godt tilbud.

Om du ikke elsker Microsoft er derimot tjenesten lite brukervennlig. Her må du bruke Internet Explorer, og Windows Media Player kommer du så visst ikke unna.

Alle filene fra MSN Music Store kommer i WMA-format. Formatet har ikke dårlig kvalitet, men med kopisperrene som er innlagt må du ha teknologisk forståelse for å ta de i bruk.

Tjenesten er god, men så lenge varene er lite brukervennlige hjelper det lite. Det var først etter mye knoting at vi fikk med oss varene på tur. Microsofts forsøk får ikke mer enn en treer på terningen.

Les hele omtalen av MSN Music Store her.

Pluss: Godt utvalg, bra abonnementtjeneste, egen jukebox
Minus: Småproblemer ved søk, format låst til Microsoft
Pris: Rundt åtte kroner per sang, 80 per album.


Telenor DjuiceT

Telenor har godt utvalg av populære artister. De mindre populære er derimot ikke fullt så bra representert.

De har både den høyeste og laveste prisen per enkeltlåt i vår test, mens du for en CD må betale litt over gjennomsnittet. Betaling skjer via mobil.

Tjenesten fungerer helt greit, og du finner lett frem. Rettighetsinfo og kvalitet på sangene kunne dog kommet tydeligere frem, men her er det kun snakk om WMA-filer på 192 kb/s og du får laste ned alle kjøp maks tre ganger.

På den positive siden får du sangene både direkte til mobil og ned på PC.

Der stanset derimot vår positive erfaring med Djuice. Etter å ha kjøpt sanger og lastet de ned fikk vi rett og slett ikke hentet lisens. Etter kontakt med kundekonsulent endret vi noen innstillinger i Media Player og hentet ned noen sikkerhetsoppgraderinger av sikkerhet. Når dette var utført fikk vi beskjed om at lisensen var oppbrukt.

Etter flere omganger med dette sitter vi nå igjen med to kjøp vi aldri har fått spilt av, og en sang vi fikk hørt på. Djuice lovet å rette opp feilen på "Min side". Det har ennå ikke skjedd.

Varer av dårlig kvalitet er ille, varer av dårlig kvalitet som ikke leveres er ennå verre. En toer til Djuice for forsøket. Vi ser frem til at MP3-filer blir en del av repertoaret.

Les hele vår vurdering av Telenor Djuice her
.


Pluss: God kundeservice, får sanger både på mobil og PC.
Minus: Sliter med DRM og har problemer i systemet, leverer kun WMA format.
Pris per sang: 12 kroner per sang, 99 kroner per album.

Prefueled

Tjenesten Prefueled har satset på hipp undergrund. Dessverre virket det ikke sånn ut fra vårt utvalg. Kenneth Ishak burde strengt tatt være en del av deres base.

Bortsett fra dette leverer Prefueled en helt brukbar tjeneste. Musikken er enkel å finne frem i og det er enkelt å forstå designet.

Prefueled har musikk i både MP3 og WMA-format. Låtene lastes enkelt ned til din PC.

Prefueled scorer derimot dårlig på prisen. I utgangspunktet koster en låt 8,90. Når jeg så skal betale blir det plutselig lagt på en ekstra avgift på bruk av kredittkort.

Til sammen koster da sangen hele 11 kroner. Burde ikke dette vært opplyst med det samme?

Ifølge Prefueled er det banken som tar denne avgiften. En kjapp telefon til min gebyrfrie bank viser derimot at dette ikke stemmer. De ser slett ikke noe til disse pengene Prefueled tar. Derimot føler jeg meg kraftig lurt.

At de også har listet opp musikk som du ikke får kjøpt teller heller ikke positivt. En toer til Prefueled for lureri og fiksfakseri.

Les hele vurderingen av Prefueled her
.

Pluss: Eget fokus på hip-hop, god brukervennlighet.
Minus: Tar kredittkortavgift, leverer kun WMA-filer, har noe feil i oppsett.
Pris per sang: 11 kroner, 85 kroner pluss avgift per album.

CDON

CDON har et rikt utvalg av musikk, her skal du lete lenge før du finner mangler. I utvalget finner du både MP3-er og WMA-filer.  Søketjenesten er god og du får opp akkurat det bandet du leter etter, skilt godt mellom coverband og copycats.

Vi anbefaler at du holder deg til å kjøpe MP3, eventuelt bør du heller satse på deres store utvalg av CD-plater.

Her tar de seg nemlig, i likhet med Prefueled, godt betalt for din bruk av kredittkort. Hele fem prosent plusser de på prisen.

Dette er ikke store beløp, 9,35 for låter og 93,45 for hele album, men når betaling med kredittkort er eneste mulige betalingsform kunne dette godt ha blitt lagt på den originale prisen.

Det er aldri gøy å handle billig for så å betale ekstra når du endelig kommer til kassen.

Designmessig har heller ikke CDON slått på stortromma. Det er også negativt at noen album ikke kan kjøpes hele. Å kjøpe hver enkelt låt blir til slutt dyrt.

De hadde fortjent et ekstra pluss for rikt utvalg og for å tilby flere låter i MP3 format, men prislureri drar likevel langt ned. Terningen ender derfor på 3.

Les hele vurderingen av CDON.com her.

Pluss: Stort utvalg, selger MP3-filer.
Minus: Tar kredittkortavgift, har noe feil i oppsett.
Pris: 9,35 per sang, 93,45 per album.

TV 2 LYD Musikkbutikk

TV 2 sin musikktjeneste er slett ikke noen stor slager. Utvalget er ikke det beste.

Siden har også noen små feil. Klikker du på formatknappen for en låt handler den nemlig automatisk i handlekurven.

Litt informasjon om rettigheter og lisens hadde vært bedre.

Forøvrig er denne på fem nedlastninger og fem overføringer per sang. Det er faktisk ikke dårlig. At butikken tilbyr både MP3 og WMA-format er også et stort pluss.

Men også her klarer de å ødelegge det gode med et uforklarlig pristillegg ved kjøp med kredittkort. Her må du ut med én prosent av kjøpesummen pluss to kroner.

Til sammen medfører dette at låter som i utgangspunktet koster 10,90 til slutt koster 13,90. Det er faktisk en høy pris å betale for en enkelt låt. Når brukervennligheten heller ikke nødvendigvis er høy så gir prisen avsmak.

Vår terning sier to og vi anbefaler deg heller å søke underholdning andre steder.

Les hele vår vurdering av TV 2 LYD Musikkbutikk her.

Pluss: Brukervennlig, tilbyr MP3-format.
Minus: Har noe feil i systemet, skjulte kostnader.
Pris: 13,90 per sang, 116 kroner per album.


iTunes Store

iTunes Store har lenge blitt hyllet som den mest brukervennlige og beste musikktjenesten. Vår vurdering er at du skal være meget glad i Apple for å få noe nytte av tjenesten. Du skal faktisk være lojal for resten av livet.

Filene du kjøper hos Apple kommer nemlig kun i AAC-format med 128 kb/s, noe som er dårligst kvalitet av alle i vår test.

Disse filene kan kun overføres til din iPod via Apple iTunes. Om du senere i livet får en annen slags medieavspiller så må du skaffe deg filene på nytt. For deg som forbruker er dette et håpløst system.

Apple har visstnok innført at alle låter fra selskapet EMI skal være utenfor dette systemet og mye mer anvendelige. Dessverre står EMI for langt fra all musikken i iTunes Store.

iTunes er helt klart mest brukervennlig, den har gode søkefunksjoner, god pris og et rikt utvalg av musikk. Her skal du finne det meste av musikk som ikke finnes i butikkene. Dette er et helt klart pluss.

Formatvalget deres trekker derimot såpass ned at tjenesten kun får en treer på terningen. Vi gleder oss til selskapet tar sin lenge lovede samtale med forbrukerombudet på nyåret.

Les hele vurderingen av iTunes her.

Pluss: Ypperlig brukervennlighet, klart best utvalg.
Minus: Låst til Apples produkter, lav kvalitet på standard nedlastingene.
Pris per sang: Åtte kroner per sang, 80 kroner per album.

Phonofile Musikkonline

Musikkonline er en musikkbutikk som havner i en egen klasse i denne testen. Den inneholder kun norsk og noe svensk musikk. Utvalget av utenlandsk musikk er derfor labert.

Norsk musikk skryter de derimot av å være best på. Akkurat på det punktet beviser de derimot ikke. Det var flere kjente norske artister som ikke lå inne i butikkens lister.

Når siden fokuserer spesielt på norsk musikk så slår ikke dette heldig ut. Det skal legges til at siden faktisk har mye av nyere norsk musikk, så helt på jordet er de ikke.

Nettbutikken har heller ikke verdens mest brukervennlige design. Det er meget enkelt, men noen huskeliste finnes ikke. Søket er heller ikke ultimat, den minste skrivefeil så blir du sittende igjen med intet resultat.

På den gode side har denne tjenesten egen informasjon med lenker på flere av artistene. Dette er en funksjon vi savner i flere av de andre tjenestene.

Musikkonline har også et annet ess i ermet. Alle filene deres er kodet i MP3, henholdsvis 256 kb/s og 320 kb/s, og har ingen begrensninger i forhold til overføring. Her blir du med andre ord ikke avhengig av noen, men får musikken like bra som om du skulle kjøpt en CD i butikken.

Dette medfører at Musikkonline leverer en eksklusiv vare i vår test. Dette får de full uttelling for og må anses som en gourmetrestaurant i forhold til de andre butikkene.

Flere av de andre har på sin side sølvbestikk og hvite duker, selv om ikke maten nødvendigvis smaker. Det mangler dessverre Musikkonline.

De får likevel terningkast fire i vår test for sine kvalitativt overlegne varer.

Les hele vurderingen av Phonofile Musikkonline her.

Pluss: Alle filer er DRM-frie.
Minus: Lite brukervennlig, manglende utvalg.
Pris: 8,50 kroner per sang, rundt 110 kroner per album.

Konklusjon
Om du ikke finner musikken din her eller i MP3-format i en av de andre butikkene, så har vi en enkelt anbefaling: Kjøp heller CD-en, da får du til og med med en sikkerhetskopi på kjøpet.

Til platebransjen oppfordrer vi sterkt til å finne opp nye løsninger hvis de ønsker kopibeskyttelse av sine varer. Med dagens løsning ender de opp med å lure hederlige kunder.

Det er et problem for en bransje som vil piratkopieringen til livs, at det er enklere å laste ned musikk ulovlig enn å kjøpe den lovlig via nett.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen