Om du planlegger SSD-innkjøp fremover kan det være smart å gjøre det nå heller enn senere. Prisene ventes nemlig å stige markant.
Om du planlegger SSD-innkjøp fremover kan det være smart å gjøre det nå heller enn senere. Prisene ventes nemlig å stige markant. (Bilde: Vegar Jansen, Tek.no)

Kjøp SSD-ene dine nå: Tror prisene stiger med 25 prosent de neste månedene

Enorm etterspørsel driver prisene i været.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

SSD-prisene har sunket gradvis de siste årene, både på grunn av økt produksjon av NAND-minne og overgangen til 3D NAND, som gir større tetthet og dermed mer lagringsplass for pengene. 

Venter prishopp 

Nå forventer imidlertid analytikerne et langt større press på leveransene, og dermed høyere priser. Noen analytikere tror prisene kan stige med så mye som 25 prosent i fjerde kvartal, altså i inneværende periode. 

Det skyldes blant annet langt større etterspørsel fra smarttelefonprodusenter, i tillegg til at produsenter som Toshiba og Western Digital (Sandisk) har hatt problemer med overgangen til 3D NAND. Det gjør at lagrene hos produsentene nærmer seg tomme, noe som igjen driver prisene opp. 

Prisene dette kvartalet ventes å stige med mellom 6 og 10 prosent for leveranser av både MLC- og TLC-minne, og totalt har NAND-produsentene økt omsetningen med nærmere 20 prosent, ifølge DRAMeXchange. 

– Prisgapet mellom 128 og 256 GB SSD-er og 500 GB og 1 TB HDD-er vokste mer enn forventet i andre halvdel av 2016 på grunn av en stor økning i SSD-prisene, sier analysesjef Alan Chen i DRAMeXchange til CTimes

Større andel SSD-er 

– Uavhengig av tilbudssituasjonen på NAND Flash, kommer SSD-andelen i det globale markedet for bærbare PC-er garantert til å gå over 30 prosent i år. Den andelen er ventet å stige til over 50 prosent i løpet av 2017-2018-perioden, sier Chen. 

Ifølge DRAMeXchanges analyser ligger det an til at TLC (Triple Level Cell) tar over for MLC (Multi Level Cell) som den dominerende teknologien for SSD-er i 2016. TLC-minne kan lagre tre bits med data per celle, mens MLC kun kan lagre to.

Det gjør at TLC-minne vanligvis er billigere enn MLC, men tåler til gjengjeld et langt lavere antall skrivesykluser og har gjerne betraktelig lavere skrivehastighet enn sine MLC-baserte motstykker, noe vi tydelig så da vi testet billige SSD-er nylig

Fortsatt kommer den største andelen av SSD-ene på SATA III-grensesnittet, men PCIe-SSD-er er på fremmarsj. I år ligger sistnevntes andel på rundt 20 prosent, og det er ventet å stige til mellom 30 og 40 prosent i 2017. Det skyldes både at tilbudet blir større og at kontrollerløsningene blir billigere. 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen