Forside
Forside (Bilde: Silent Power)

Kjøler datamaskinen med kobbersvamp

Tyske Silent Power har laget en bitteliten, lydløs kraftmaskin med kreativ vri.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Tyske Silent Power har utviklet en spennende prototype i form av en passivkjølt datamaskin, som er ment for å kunne takle kraftige komponenter. Det skal skje ved at de tar i bruk en slags svamp som er laget av kobber – et system de kaller mikrocirkulation.

Dermed har det folkefinansierte prosjektet tatt steget fra tegnebordet og over i en fungerende prototype, som selskapet nå skal utføre flere tester på. Målet er å holde temperaturen under 50 grader, selv med relativt kraftig skyts under panseret.  

Denne svampen av kobber er hemmeligheten bak den gode kjølingen. .
Denne svampen av kobber er hemmeligheten bak den gode kjølingen. .Foto: Silent Power

Kommer i tre versjoner

Maskinvaren den nye prototypen skal hanskes med består av blant annet en Intels i7-4785T-prosessor, en firekjernet modell som på papiret har en TDP på 35 watt. Til å holde styr på grafikken finner vi et GeForce GTX 760-kort, som blant annet har 1152 CUDA-kjerner og to gigabyte med arbeidsminne. Dette kortet gir også fra seg en del varme, maksimalt 170 watt TDP. 

Det er i alt tre modeller å velge mellom, hvor det ut i fra nettsiden til Silent Power, ser ut til at forskjellen mellom maskinene avgjøres ut i fra hvor mye lagringskapasitet og minne du ønsker. Den billigste modellen har 8 GB med minne og 500 GB med lagringsplass i form av en SSD. Neste steg oppgraderer minnet fra 8 GB til 16 GB, mens den dyreste modellen har 1000 GB SSD i tillegg til 16 GB med minne. 

Slik ser den kraftigste maskinen ut.
Slik ser den kraftigste maskinen ut.Foto: Silent Power

Andre spesifikasjoner som kan være av interesse, er at maskinen kun er 16 centimeter bred, ti centimeter dyp, og ruver syv centimeter i høyden. I tillegg har du støtte for trådløst AC-nett i tillegg til at det er totalt fire USB, DVI, HDMI, lyd ut/inn, LAN og DisplayPort å velge i mellom av tilkoblinger. Hele maskinen har en matchvekt på 1,35 kilogram, og kommer med 2 års garanti. 

Nærmer seg målet

Prosjektet har altså tatt steget fra å være en god idé til å bli en prototype, og for å kunne ha penger nok til prosessen, er hele prosjektet finansiert via en såkalt folkefinansiering. Det betyr at du kan forhåndsbetale for en maskin allerede nå. 

Her er en tegning som viser hvor de ulike komponentene er plassert. .
Her er en tegning som viser hvor de ulike komponentene er plassert. .Foto: Silent Power

På selskapets nettsider står det at målet er å samle inn 45 000 euro innen 28.02 i 2015. Det burde kunne gå – for i skrivende stund har de allerede samlet inn nesten en tredjedel av pengene; rundt 14 300 euro. Likevel garanteres det at dersom innsamlingen ikke når målet, vil de som har spyttet inn penger i prosjektet få disse tilbake. Om du skulle få maskinen hjem til deg, har du i tillegg en 60 dagers prøveperiode, der du kan få igjen pengene dersom du ikke er fornøyd. 

Det rimeligste alternativet koster 699 euro, eller rett under 6000 norske kroner. Mellommodellen koster deg 769 euro, som tilsvarer omtrent 6400 norske kroner. Vil du ha det kraftigste alternativet koster den deg 1159 euro, hvilket betyr rundt 9600 kroner. Disse prisene er før eventuelle avgifter og moms er lagt på.

Har du mer lyst til å vente til maskinen eventuelt kommer i vanlig salg?

Vannkjøling er også et godt alternativ for å få ned støyen:
Slik får du lavere temperatur til under tusenlappen (Ekstra) »

(Kilde: Silent Power via Sweclockers

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen