Kjenner igjen ansiktet

Vodafone Japan lanserte i dag sin første telefon med ansiktsgjenkjennings-funksjonalitet, som etter alt å dømme blir standard på selskapets telefoner i årene fremover. Det som tidligere kun har vært mulig i science fiction-filmer fra Hollywood, skal nå bli allemannseie i Japan, og teknologien er ment som en ekstra sikkerhet for kunder som måtte ønske det.

Akkurat som fingeravtrykket er unikt for hver person, så fins det ingen tilfeller der to mennesker har 100 prosent identisk ansikt. Mens et menneske gjerne kan slite med å skille et ansikt fra et annet, vil en datamaskin med de rette programmene kunne skille selv eneggede tvillinger fra hverandre. I alt regner man at det finnes opptil 80 områder i et ansikt som skiller det fra et annet, og i de fleste situasjoner bruker dataprogrammet i underkant av 10 for å skille to ansikt fra hverandre.

Tidligere har ansiktsgjenkjenning væt prøvd ut under store fellesarrangement for å luke ut forbrytere og kriminelle på frifot. Under SuperBowl-finalen i USA i år 2000, hadde politiet i Tampa satt ut i alt 36 kamera. Disse overvåket ikke bare arrangementet, men sammenlignet samtidig ansiktene til tilskuere med bilder fra strafferegisteret. På den måten håpet politiet å kunne fange inn fotballinteresserte forbrytere på rømmen.

Nå også i lommeformat
Hensikten med ansiktsgjenkjenning i mobiltelefonen er at telefonen ikke skal kunne misbrukes av fremmede ved for eksempel tyveri. Teknologien som Vodafone benytter seg av er utviklet av Oki Electric, har fått navnet FSE (Face Sensing Engine), og skal være den første på markedet som får plass i en mobiltelefon.

Først ute med teknologien er Vodafones nye 3G-telefon 904SH, utviklet av Sharp, som skal komme på markedet i april.

Når du åpner telefonen, slås ansiktsgjenkjenningen på automatisk. Et lite kamera ved siden av hovedskjermen aktiveres, og skanner så ansiktstrekkene til personen som holder telefonen. Gjenkjenningsprogrammet vil da prøve å gjenkjenne øyne, øyenbryn, munn og et par andre ansiktstrekk. Hele prosessen skal ta mindre enn et sekund.

Skulle ikke programmet gjenkjenne personen, enten fordi det ikke er rett person eller fordi lysforholdene gjør det umulig å gjenkjenne ansiktet, så vil telefonen stille et forhåndsinnstilt spørsmål. Svarer brukeren rett vil han eller hun kunne bruke telefonen, og er svaret galt vil telefonen forbli låst og dermed ubrukelig.

Foreløpig finnes det ingen telefoner her til lands med verken ansiktsgjenkjenning eller fingeravtrykksleser, men det er nok heller et spørsmål om når denne teknologien kommer enn om den kommer. Krav til sikkerhet, og stadig mer utspekulerte tyverimetoder fremtvinger utvikling når det gjelder sikkerhet.

Spørsmålet er om ikke ansikts- og fingeravtrykksgjenkjenning vil ta over for PIN-koden i fremtiden. Problemet med PIN-koden er at denne sikkerhetsbarrieren er bundet til SIM-kortet, og dermed kun hindrer bruk hvis telefonen er avslått. Skulle telefonen din bli stjålet mens den er på, må du selv ta kontakt med operatøren for å hindre en kjempereregning på abonnementet i tillegg til tap av telefonen. Og sperring av abonnement hindrer ikke uvedkommende til å se gjennom meldinger og annen privat informasjon lagret på telefonen.

Det blir derfor spennende å se om flere produsenter følger opp Vodafone og Sharp og lanserer lignende telefoner på det europeiske markedet i fremtiden.

(Kilder: HowStuffWorks, Cellular-News, Vodafone Japan)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen