Produksjonen av prosessorer krever imponerende stort utstyr. Nå står bransjen ovenfor en stor utfordring. (Bilde: ASML)

Kjemper mot naturlovene for å lage nye prosessorer

Nå står bransjen foran tidenes utfordring.

Moores lov – En selvoppfyllende profeti

I 1965 skrev Gordon Moore – en av Intels grunnleggere – en artikkel til magasinet Electronics, der han forutså at tettheten av transistorer i integrerte kretser ville doble seg hvert år. I 1970 endret han denne påstanden til å bli omtrentlig hvert andre år, og det er denne doblingen omtrent hvert andre år som nå regnes som Moores lov.

Moore mente at denne utviklingen ville foregå i ti år, men den skulle holde vesentlig lengre. Egentlig var det som nå refereres til som Moores lov en spådom på ganske tynt grunnlag, og var mer som en observasjon enn en lov. Etter hvert ble imidlertid Moores lov vidt akseptert i halvlederindustrien.

Halvlederprodusentene fokuserte på å følge Moores spådom, slik at de kunne oppnå den samme økningen i ytelse som de forventet at konkurrentene ville oppnå. Slik ble Moores lov en selvoppfyllende profeti, og er den dag i dag gjeldende i industrien.

Halvlederbransjen har hatt en fantastisk utvikling gjennom en rekke tiår, men det har hele tiden vært mørke skyer i horisonten, langt der fremme. Problemet er relatert til den evige kampen om å gjøre transistorene stadig mindre, for å holde tritt med Moores lov, og her har man innsett at fysikkens lover på sikt ville bli en skikkelig festbrems.

Går vi rundt 30 år tilbake var det vanlige en produksjonsteknikk på 1,5 mikrometer, altså 1500 nanometer, et tall som angir avstanden mellom transistorene i en krets. Det høres kanskje lite ut, men dette er rimelig stort når man snakker om halvlederelektronikk. Ti år senere, på begynnelsen av nittitallet, hadde industrien kommet seg ned på 600 nm. Dersom vi går enda ti år frem, eller ti år tilbake i forhold til i dag, så var det 130 og 90 nm som var gjeldende.

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

månedlig

Kr 49
Kr 12 per uke
Prøv gratis
Én måned gratis
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Les kommentarene (9)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen