TEST: Kingston HyperX 240 GB

Test Kingston HyperX 240 GB

Møt den nye SSD-kongen

Kingston leverer den beste ytelsen vi har sett.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Kingston var tidlig ute med SSD-er når markedet virkelig blomstret for rundt fire år siden. Tidligere i år kjøpte de en stor bit av SSD-kontroller-selskapet JMicron, men noen nevneverdige resultater fra det samarbeidet har ikke kommet enda. Nå har imidlertid Kingston for første gang hengt seg på SandForce, en av dagens ledende produsenter av SSD-kontrollere.

SandForce annonserte sin nye SSD-kontroller tidligere i år, en liten enhet som ga SSD-ene et temmelig stort hopp i ytelsen. Vi møtte kontrolleren første gang da vi testet OCZ Vertex 3. Det er imidlertid Corsair Force GT og Agility 3 som i dag blir de sterkeste konkurrentene til det Kingston nå har sluppet på markedet.

Spesifikasjoner

  • Lagringskapasitet: 120 GB og 240 GB
  • Format: 2,5 tommer
  • Tykkelse: 9,5 mm
  • Minnebrikker: Intel 29F16B08CCHE2 (IMFT)
  • Kontroller: SandForce SF-2281
  • Teknologi: MLC
  • Grensesnitt: SATA 6 Gbit/s
  • Intern datahastighet: 550 MB/s (les) / 510 MB/s (skriv)

SSD-en fra Kingston som vi i dag har på testbenken, bærer mange av de samme spesifikasjonene og mulighetene som konkurrentene. De kan imidlertid skilte med noen av de kvasseste ytelsestallene vi har sett for en slik enhet. Kingston lover at enheten skal klare å overføre opp mot 550 MB eller klemme unna hele 95 000 små filer hvert eneste sekund. Sammenlignet med konkurrentens tall, lover dette godt.

Dette er Kingstons første SSD basert på en SandForce-kontroller. I modellen vi i dag tester benytter folkemodellen på det moderne SATA 6 Gbit/s-grensesnittet. Intel- og Micron-samarbeidet IMFT står for minnebrikkene. Prisen ligger på rundt 3600 kroner.

Bli med videre, så ser vi nærmere på hva Kingston kan tilby!

Takk til Kingston som sendte SSD-en til test.

Lær mer om SSD-er:
SSD-en din blir tregere hver dag
Dette er levetiden til sin SSD

På innsiden

Som så mange andre SSD-er, spesielt med en kapasitet på over 160 GB, er også Kingstons HyperX-modeller rundt 9,5 mm tykke. Det er den normale størrelsen, men hver klar over at enkelte bærbare maskiner bare takler enheter som er 7 mm høye. Ellers kan vi også nevne at SSD-en er noe tyngre enn alle andre 2,5"-modeller vi tidligere har kjent på, noe som gir den en ekstra kvalitetsfølelse.

SSD-en er skrudd sammen med de relativt proprietære hexa-skruer med en låsepinne i midten. Dette er noe blant annet Nintendo brukte for veldig, veldig, mange år siden. Normale hexa-skrutrekkere vil ikke fungere, du må ha den typen som er hul i midten om du vil bryte garantien for å ta en kikk på innsiden.

Det trenger du imidlertid ikke, vi har tatt en kikk for deg. Etter å ha frigjort de små skruene sitter enheten fortsatt godt sammen. Et par termiske puter binder minnebrikkene på begge sider av selve kretskortet mot kabinettet. Det er faktisk første gangen vi ser noe slikt på en SandForce-SSD, og Kingston er trolig en av meget få produsenter som velger å gjøre dette. Nøyaktig hvorfor vet vi ikke, fordi SSD-er utvikler veldig lite varme. Kingston er samtidig den eneste produsenten vi har møtt på som har brukt plast i store deler av kabinettet, fremfor aluminium hele veien. Plast har en lavere evne enn aluminium til å lede varme, noe som kan være grunnen.

På innsiden finner vi en SandForce SF-2281-kontroller og totalt 16 minnebrikker, åtte på hver side av kretskortet. SandForce lager to kontrollere i 2xxx-serien, der dagens enhet er den som er beregnet på forbrukerne. Videre har Kingston selv tilpasset den interne programvaren etter sine ønsker.

Denne gangen er det Intel som står for produksjonen av minnebrikkene. De totalt 16 enhtene er produsert på 25 nm og har modellnummer 29F16B08CCHE2. Selv om brikken i stor grad er det samme, benytter Intel og Micron litt forskjellige benevnelser akkurat her. Noe kan vi imidlertid få ut av bokstavene.

Hver minnebrikke er på 128 Gbit, noe som betyr 16 GB per sorte klump. Det er snakk om synkront minne, nærmere bestemt følger det ONFi 2.2-standarden. Kort og greit minne med høy kvalitet og høy ytelse, selv om det koster noe mer enn asynkront minne.

16 minnebrikker hver på 16 GB betyr at HyperX 240 GB har 256 GB fysisk lagringsplass. De siste 16 GB er reservert til SandForce sitt sikkerhetssystem «RAISE». Med RAISE kan en hel minnebrikke dø, samtidig som alle dataene dine fortsatt er intakte. Det er et slags internt RAID-system.

Da Kingston først lanserte SSD-en vi i dag tester, var spesifikasjonene noe magre i forhold til konkurrentene. De lovet blant annet «bare» 480 MB/s skriving. En gladbeskjed er nå klistret på 240 GB-modellen. Etter at SandForce tilbakekalte en rekke modeller, har Kingston tydeligvis forbedret programvaren. Den nye ytelsen vil virkelig yppe med konkurransen.

Kingston leverer fortsatt SSD-ene sine med en solid mengde tilbehør. Kjøper du pakkeløsningen følger det med alt du skal trenge for å gå fra en harddisk til en ny SSD. Det innebærer monteringsmateriell, kloneverktøy og et eksternt harddiskkabinett.

Testoppsett

Merk at alle resultater i denne testen ble oppdatert november 2009, altså etter at flere av de originale testene ble publisert. Videre har vi per april 2011, oppdatert selve testbenken.

Testkonfigurasjon
Maskinvare
Hovedkort
Asus P8P67 Deluxe (til SSD-testing benyttes Intel-kontrolleren, ikke Marvell)
Prosessor
Intel Core i7 2500k
RAM
G.Skill Ripjaws DDR-3-1600 PC3-12800 8 GB
Strømforsyning
Chieftec Nitro Series 750W
Skjermkort
AMD Radeon HD 5670
Harddisk
Samsung HD501LJ
Programvare
Operativsystem

Kingston HyperX SSD 240GB

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen