Kingston har presentert en lynrask SSD
(Bilde: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no)

Kingston har presentert en lynrask SSD

Vi fikk møte «Predator».

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Hardware.no/Las Vegas: Kjøper du deg en PC i dag er sannsynligheten stor for at det sitter en SSD på innsiden – de lynraske lagringsmediene som kan flytte data langt raskere enn noen harddisk kan drømme om. Vanlige modeller i 2,5”-formatet kan overføre data med rundt 500 megabyte i sekundet, og stort raskere går det ikke fordi grensesnittet opp til maskinen din holder igjen.

For dem som vil ha ennå mer ytelse enn dette finnes det heldigvis en vei rundt. En SSD i PCIe-kontakten, der du normalt setter skjermkortet, kan nemlig være tre til fire ganger raskere. Det dukker gjerne opp én eller to slike forbrukermodeller i året, senest i form av Asus Raidr, og på årets CES-messe har Kingston for første gang vist frem sin kandidat – Predator. 

Fulgt med og ventet

Cameron Crandall, SSD-ingeniør hos Kingston.
Cameron Crandall, SSD-ingeniør hos Kingston.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

De første PCIe-baserte SSD-ene for forbrukere kom allerede i 2009, og at minneprodusenten Kingston først nå kaster seg på, er fordi de har ventet på det de mener er det rette tidspunktet:

– Vi har fulgt med på markedet for PCIe-enheter lenge, og føler nå at tiden er rett, forteller Cameron Crandall, SSD-ingeniør hos Kingston. 

At tiden nå er rett sammenfaller også med at SSD-kontrollerprodusenten LSI, som har kjøpt opp SandForce, straks er klar med en ny kontroller som er laget for denne typen enheter.

Nøyaktig hva kontrolleren heter og kan by på er imidlertid fortsatt hemmelig, og den eneste spesifikasjonen Kingston kan gå ut med er at den skal kunne levere 1800 megabyte i sekundet når ukomprimert data leses.

Slank

Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Kingston bruker i hovedsak LSI- og SandForce-kontrollerne i sine produkter i dag. De var også en av de siste store produsentene som droppet JMicron sin kontroller, en modell som var kjent for å levere laber ytelse: 

– Vi bruker ikke dem lenger. De er et alternativ, de er fortsatt en partner, men de er ikke i produktspekteret vårt nå. Det fine med LSI er at de har kontrollere som fungerer på tvers av produktspekteret, forteller Crandall. 

Predator er, sammenlignet med andre PCIe-baserte SSD-er, både slank og liten. Den består av ett kretskort, med en metallplate brettet over seg som et deksel. På innsiden skjuler det seg i dag kompakte minnebrikker fra Toshiba, men minneprodusenten kan bli byttet før den endelige lanseringen, blir vi fortalt. 

Lanseringen skal finne sted sent i årets andre kvartal, og Kingston satser på at prisen vil ligge i det samme området som enhetene på 2,5-tommer, eller rundt 0,75 dollar per gigabyte. Med kapasiteter på 480 GB, 1 TB og 2 TB kan det derfor bli snakk om 2800 kroner, 5700 kroner og drøyt 10 000 kroner for Predator her til lands – men dette er ikke endelige tall.

Ny mini-SSD

Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Mens Predator på SSD-skalaen er relativt stor, har Kingston også lettet sløret av den rake motsetningen – en modell i M.2-formatet. Disse brukes normalt i ekstra slanke bærbare PC-er og nettbrett, og har hittil primært blitt solgt til PC-produsenter som HP, Dell og Asus. 

Kingstons nye er M2-modell bygger på en variant de har hatt tilgjengelig tidligere, men denne gangen har de utvidet kapasiteten kraftig og samtidig gjort den mer fleksibel.

Fleksibiliteten kommer i form av at den støtter både SATA- og PCIe-grensesnittet, to teknologier som benytter den samme fysiske kontakten. Kapasiteten strekker seg nå fra 16 GB og helt opp til 480 GB.

Fordelen med en slik M.2-SSD er at den fysiske størrelsen utelukkende avhenger av kapasiteten, i motsettning til 2,5-tommerne som er like store uansett hva de har på innsiden. Kingstons modeller måler henholdsvis 42, 60 og 80 millimeter i lengden.

– Vi ser faktisk en større og større etterspørsel etter M.2 i flere og flere situasjoner, forteller Crandall, som også kan meddele at disse modellene lenger bare skal selges til PC-produsentene. De skal også ut til helt vanlige forbrukere. Prosessorkjempen Intel jobber nemlig med å standardisere M.2:

– Intel jobber med lager støtte for M.2 i brikkene sine nå, slik du blant annet kan få en liten kontakt på hovedkortet for M.2, forteller Crandall.

Kingston er lager mange hundretusen SSD-er i året:
Vi dro til fabrikken for å se hvordan de lages »

Bli vår fan på Facebook!
Vi er på Facebook!

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen