Kinesiske fanger tvinges til å spille data
Teknofil

Kinesiske fanger tvinges til å spille data

Annonsør­innhold
Les hele saken »

De som spiller World of Warcraft eller andre MMO-spill på nett, har mest sannsynlig sett tilbud om å kjøpe virtuelt gull fra andre spambrukere. De som spiller eller har spilt kjenner kanskje noen som har benyttet seg av tilbudet, eller har gjort det selv.

Å kjøpe spillvaluta med ekte penger er forbudt fra spillprodusentenes side, men det er likevel en populær tjeneste blant brukerne og kan være en grei måte for mange å unngå timesvis med repetisjon på, men hva om det virtuelle gullet var hentet inn av slaver?

Ifølge The Guardian tvinger kinesiske fengsler fanger til å jobbe med såkalt gullfarming. Dette innebærer uendelig repetisjon av grunnleggende og forholdsvis lette oppgaver som å slakte ned enkle fiender og samle ressurser som mineraler og planter.

Mer verdifullt enn fysisk arbeid

– Det var 300 fanger som ble tvunget til å spille dataspill, sier "Liu Dali," en eksfange fra Jixi-fengselet som ble satt inn for tre år i 2004 etter å ha kritisert lokale myndigheter for korrupsjon.

– Vi jobbet i skift på 12 timer hver dag i fengselet. Jeg hørte at sjefene kunne tjene 5000-6000 renminbi (4300-5100 kroner) på dette hver dag. Vi så ingenting til pengene.

Gullfarming på massive nettspill har vist seg å være mer innbringende enn fysisk arbeid i de kinesiske fengslene. Fangene jobbet med steinknusing og grøftegraving om dagen, og gullfarming på natten. Hvis fangene ikke klarte å oppfylle dagens kvote, ble de slått og mishandlet av vaktene, ifølge Liu.

Du bør kanskje tenke deg om neste gang du skal kjøpe virtuelt gull i World of Warcraft.
Du bør kanskje tenke deg om neste gang du skal kjøpe virtuelt gull i World of Warcraft.

Nytteløse reguleringer

Det er anslått at 80 prosent av alle gullfarmere stammer fra Kina, og rundt 100 000 kinesere har det som en heltidsjobb. Ifølge tall fra China Internet Centre var den virtuelle handelen av gull verdt 10,8 milliarder kroner i 2008, og markedet har vært i kontinuerlig vekst siden.

I 2009 utstedte den kinesiske regjeringen reguleringer for virtuell valuta, hvor det blant annet ble gjort ulovlig for forretninger å drive slik virksomhet uten lisens. Liu Dali, som slapp ut av fengsel i 2009, tror likevel at gullfarming fremdeles er utbredt i det kinesiske fengselssystemet.

– Straffarbeid er fremdeles veldig utbredt, og noe av problemet er at varer blir transportert på en mer kompleks måte til USA nå for tiden. I tillegg er det heller ikke ulovlig å eksportere fengselsprodukter til Europa, sier Nicole Kempton fra Laogai Foundation, en gruppe som er imot bruken av tvangsarbeid i det kinesiske fengselssystemet.

Din mening

Hva syns du om saken? Er bruken av fanger som tvungen arbeidskraft umoralsk, eller er det en passende del av straffen? Har du fått betenkeligheter rundt det å handle virtuelt gull på nett? Diskuter gjerne i kommentarfeltet under!

(Kilde: The Guardian)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen