Kinesisk Linux-telefon til Europa

Det kinsesiske selskapet E28 har markert seg på kartet etter at de i september i fjor lanserte verdens første Linux-baserte smarttelefon, e2800. Nå er oppfølgeren, med pluss som suffiks, på vei til butikkhyllene.

Den nye e2800+ er designet i det populære kamskjells-formatet. Under toppdekselet finner man en stor 2,4 tommers trykkfølsom skjerm, som kan betjenes ved hjelp av en pekepenn eller simpelten fingertuppene. På denne måten kan man tegne og skrive rett på skjermen, uten å måtte bruke taster.

Man har ikke utstyrt den nye modellen med noen ekstern skjerm. Istedet har man montert et gjennomsiktig glass i toppdekselet, slik at man kan se inn på den indre skjermen når telefonen er lukket.

Telefonen er overraskende liten. Den er like tynn som et eksemplar av Sony Ericssons Z600, som er en mobiltelefon av vanlig type. Den er knapt en centimeter høyere og bredere enn sin svensk-japanske søstermodell. Det er imponerende mål for en høyavansert smarttelefon dette.

Vekten på 126 gram er også noe vi forbinder med langt mer spartanske modeller enn dette. Selv Sony Ericssons lettvekter av en smarttelefon, P900, har en mer lommefiendtlig vekt på 150 gram.

Specs for den kresne
Ser man over dataarket til e2800+ ser man at det ikke er en hvilken som helst telefon kineserene har utviklet. Den nye modellen har spesifikasjoner som kan konkurrere med en fullblods PDA.

Skjermen har en rekord-høy oppløsning på 240 x 320 punkter, som er på høyde med oppløsningen man finner i modeller som iPaq, PocketLoox og Axim.

Telefonen kjører på en 300 MHz prosessor som skal håndtere det meste av multimedia. Man skal ha fått på plass støtte for å spille av både MP3 og video.

Det innebygde minnet på 64 MB kan utvides ved hjelp av minnekort i SD og MMC-format, som for tiden skal være tilgjengelige i størrelser på opp til 1 GB.

Det meste av typiske telefon-funksjoner skal være på plass , inklusive muligheten for å sende SMS, MMS og e-post. Mulighet for å gå på WAP og vanlige nettsider er også tilstede, og telefonen skal i tillegg ha en rekke planlegger-funksjoner.

Filer og kontakter kan utveksles trådløst ved hjelp av en innebygget infrarød port. I tillegg har enheten en plugg i toppdekselet som kan brukes for å koble den til en datamaskin ved hjelp av USB-kabel.

Et innebygget kamera kan ta bilder i 0,3 megapikslers oppløsning, samt spille inn opp til 10 timer med video.

Batterikapasiteten til e2800+ skal tilsvare en vanlig mobiltelefon. En taletid på opp til 6 timer og en standbytid på 130 timer er på nivå med eller bedre enn det vi har sett fra andre kamskjells-telefoner på det norske markedet.

Linux i bunn
Den største forskjellen mellom e2800 og konkurrende modeller ligger i operativsystemet. Dette er nemlig en av ytterst få smarttelefoner på markedet som hverken kjører SymbianOS eller Windows Mobile.

Istedet har de kinesiske ingeniørene brukt en egenutviklet versjon av Linux, som skal være spesielt tilpasset bruk i mobiltelefon.

Fordelene med å bruke Linux er mange. Den kanskje viktigste er at operativsystemet er gratis å bruke, noe som gjør det mulig å lage billigere telefoner. I tillegg utgjør det en svært avansert og sikker platform, som allerede har høstet en stor tilhengerskare i datamaskinens verden.

"Linux kan skredderys [håndholdte enheter], noe som er veldig forskjellig fra å ta i bruk et Windows-basert operativsystem og krympe det ned til håndholdte enheter - da får man med en rekke av handikappene som plager større datamaskiner", forteller en representant for E28.

Det er ikke bare E28 som har tro på at det åpne operativsystemet som et verdig alternativ til Symbian og Microsofts produkter. Både Motorola og Samsung har annonsert mobiltelefoner med Linux operativsystem, og flere andre produsenter har også uttalt interesse for å ta Linux til lomma.

Snuser på det europeiske markedet
Vi vil neppe se noe til de to e2800-modellene i norske butikkhyller, ettersom E28 hittil har holdt seg unna det europeiske markedet. Det er imidlertid mye som tyder på at man bør holde øynene oppe for det kinesiske selskapet i det kommende året.

I et intervju med nettstedet Linuxdevices forteller administrerende direktør i E28, Roger Kung, at selskapet etterhvert vil satse på det internasjonale markedet. Blant annet holder man på å utvikle en ny modell kalt e2808 som både skal dukke opp på det europeiske og amerikanske markedet.

"Vi har allerede sendt vårt første produkt (e2800) ut på markedet i Hong Kong og Singapore. Vår andre modell (e2800+) vil utvide markedet til [...] resten av Sørøst-Asia. Vårt tredje produkt (e2808) er tilsiktet det europeiske og amerikanske markedet", forteller Kung.

Den offisielle lanseringen av e2808 er ventet i begynnelsen av 2005. Dette skal være en modell med fokus på multimedia og underholdning.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen