Anmeldelse
Zhang Ziyi som Jen Yu i Crouching Tiger, Hidden Dragon.

Kinesisk kampdans

Vi befinner oss i det gamle Kina hvor legender om krigere og røvere opptar store deler av hverdagen til enkelte. Den levende legenden Li Mu Bai har bestemt seg for å legge opp, og sender Yu Shu Lien til Beijing for å gi sverdet sitt til herr Te. I Beijing møter Yu Shu Lien på datteren til guvernøren, Jen Yu, som først fremstår uskyldig og naiv. Når sverdet til Li Mu Bai blir stjålet under mystiske omstendigheter, er det bare første av en rekke hendelser som skal sette alle de involverte på prøve.

Crouching Tiger, Hidden Dragon (Snikende tiger, skjult drage på norsk) er basert på den kinesiske sjangeren wuxia, som omhandler kampsport i eldgamle Kina. Filmen var en overraskende suksess da den kom i 2000 og ble belønnet med mange priser, blant annet en Oscar-statuett for Beste fremmedspråklige film. Filmen ble regissert av Ang Lee som senere regisserte storfilmer som Hulk og Brokeback Mountain. Blant skuespillerne finner vi de internasjonale stjernene Chow Yun-Fat og Michelle Yeoh, samt Zhang Ziyi.

Annen fortellertradisjon

Ut i fra selve historien og fremstillingen i Crouching Tiger, Hidden Dragon, skjønner vi at filmen ikke er basert på noe tradisjonelt, vestlig eventyr. En vanlig taktikk i klassiske Hollywood-filmer er å åpne en film med et anslag som vanligvis skal få seeren interessert eller sette tonen (er det en komedie, et eventyr eller en spenningsfilm?). Man finner ikke noe direkte tilsvarende i Crouching Tiger. Vi blir isteden presentert for Li Mu Bai og Yu Shu Lien i rolige omgivelser med en like rolig samtale.

For mange vil dette kanskje fremstå som en smule kjedelig, og kanskje litt forvirrende ettersom en vesentlig del av filmen fokuserer på lange scener med slåssing. Begynnelsen er likevel først og fremst et tegn på at dette ikke er en vanlig Hollywood-film, og sett i lys av dette kan man kanskje få en større tilbøyelighet til å godta de særdeles kunstneriske kampscenene som forekommer senere i filmen. Hvis man godtar at Crouching Tiger har en litt annen måte å fortelle på, vil den muligens ikke fremstå som så kjedelig og forvirrende som den kan gjøre.

Ufarlig ballett

Crouching Tiger består hovedsaklig av to ting: akrobatikk og pompøse dialoger. Dette kan høres negativt ut, men filmen ble lagd på et forholdsvis lavt budsjett, noe som fører til at fremstillingen blir mer disiplinert og økonomisk. Denne delvis nedtonede stilen gjør filmen godt, for det hadde ikke hjulpet om det hele fikk enda større setting med millionhærer og liknende.

Det er likevel et eller annet uengasjerende og fremmedgjørende med de nærmest utallige slåsskampene som gjerne foregår oppe i tretopper og på hustak. Flyvende krigere er kanskje originalt og representerer en annen estetikk, men det føles likevel litt tåpelig til tider. I tillegg går man kanskje lei, det er ikke rent få av disse kampene som virker som ufarlige balletter i filmen. Når det er sagt er koreografien strålende, og historien er til syvende og sist engasjerende nok.

Konklusjon

Følg oss på Twitter
Følg Audiovisuelt på Twitter

Crouching Tiger, Hidden Dragon er en ålreit film som presenterer en annerledes estetikk og fortellermåte enn hva vi kanskje er vant til i Vesten. Filmen skal ha ros for sin tross alt nedtonede stil, men mange vil likevel kanskje føle seg fremmedgjorte overfor de kunstneriske kampscenene. Crouching Tiger fremstår noen ganger som uten fortellingsmessig driv og spenning, men dette kan også ha noe å gjøre med at den ikke helt kan plasseres i det vi vanligvis forbinder med fiksjonell film.

Crouching Tiger, Hidden Dragon kommer ut på Blu-ray 7. april.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen