Det militære transportflyet C-17 er noe av det kineserne var interessert i.
Det militære transportflyet C-17 er noe av det kineserne var interessert i. (Bilde: Wikipedia Commons)

Kinesisk hacker arrestert for tyveri av amerikansk militærteknologi

Stjal store mengder informasjon om blant annet militære fly.

Blant alle landene som driver med overvåkning og spionasje over Internett, ligger såvisst ikke Kina heller på latsiden. Landet har tidligere blitt anklaget for angrep på datanettverk i en rekke EU-land, og spenninger har også oppstått i forholdet mellom Kina og USA etter påståtte kinesiske dataangrep mot flere amerikanske interesser.

Nå kan blant andre nettstedet Bloomberg melde om en sak som ikke akkurat bedrer det anspente forholdet mellom de to stormaktene. En kinesisk statsborger er nemlig blitt arrestert og siktet for å ha medvirket til omfattende tyveri av amerikansk militærteknologi.

Stjal informasjon om 32 militærprosjekter

Den siktede er eieren av et kinesisk flyteknologiselskap og skal ha samarbeidet med et par andre personer om å bryte seg inn i nettverkene til flere amerikanske selskaper.

Ifølge siktelsen skal de ha rappet 65 GB med data relatert til det militære transportflyet C-17, og har blant annet også skaffet informasjon om jagerflyene F-22 og F-35.

Til sammen skal kineserne ha samlet informasjon om så mye som 32 militære prosjekter. Flyselskapet som den siktede eier skal ha forbindelser både til kommersielle aktører i den kinesiske flybransjen, men også til militære myndigheter i Kina, noe som potensielt kan gi saken mye diplomatisk krutt.

Forsøkte å selge informasjon til høystbydende

Samarbeidet mellom den siktede kineseren og de andre hittil uidentifiserte medhjelperne skal ha foregått siden 2009. Gruppen opererte visstnok fra en base etablert utenfor Kina, nettopp i den hensikt å unngå diplomatiske problemer.

E-poster som aktoratet har lagt frem indikerer at kineserne var interessert i å komme i kontakt med folk som var villige til å kjøpe deler av den stjålne informasjonen for høye pengesummer.

Det er uvisst akkurat hva som blir de videre konsekvensene av saken. Den amerikanske våpenprodusenten Lockheed Martin, som blant annet produserer de nevnte jagerflyene F-22 og F-35, samarbeider visstnok nå med amerikanske myndigheter i etterforskningen.

Kina er blant dem som utfører flest hackerangrep: Her kan du følge mange av angrepene i sanntid »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen