Det er i en miniapp tilgjengelig inni WeChat innbyggere i en av kinas provinser nå kan se gjelden til mennesker innenfor fem hundre meter av seg. Miniappene på bildet er ikke relatert til appen saken dreier seg om.
Det er i en miniapp tilgjengelig inni WeChat innbyggere i en av kinas provinser nå kan se gjelden til mennesker innenfor fem hundre meter av seg. Miniappene på bildet er ikke relatert til appen saken dreier seg om. (Foto: Finn Jarle Kvalheim)

Kinesisk app viser gjelden til menneskene rundt

Kinas «sosiale kreditt» tar en ny vending.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Kina jobber med å få på plass det som omtales som «sosial kreditt» - i praksis å samle og loggføre mange viktige deler av innbyggernes liv i en slags oversikt over høflighet, gjeldsgrad og nytteverdi.

En ny utvikling på dette området er muligheten til å identifisere mennesker med gjeld rundt seg, og se hvor mye de skylder. I tillegg vil du også få se personnummer, navn og hvorfor de har havnet på den offentlige listen over skyldnere.

Et eget appunivers

Tencents WeChat-tjeneste har en mengde appmoduler du kan laste ned. For eksempel er betalingstjenesten WeChat Pay en del av løsningen, og hoteller og butikker har ofte sine egne småapper inni WeChat. Det er i en slik miniapp kinesiske borgere nå kan se gjelden til mennesker i en 500 meter vid radius rundt seg.

Ifølge Thenextweb.com er det provinsen Hebei nord i Kina som står bak løsningen.

Skal være i drift i løpet av året

Systemet med sosial kreditt skal være i drift innen 2020, men er påstått enn så lenge å være et lappverk av ulike informasjonssystemer. Foreignpolicy.com skriver i en artikkel fra november i fjor at det enn så lenge ikke er snakk om å samle alt i en enkel poengsum per innbygger.

Ifølge nettstedet skal det i stedet for ren overvåking av innbyggerne handle mer om å hindre svindel og kopivirksomhet i landet.

Både appen, og påstander om at kinesere som har havnet på systemets svartelister ikke får kjøpe flybilletter antyder likevel at løsningen også er i ferd med å få mer omfattende konsekvenser.

Kamera gjenkjenner rågjengere

I en av bydelene i Shenzhen er det satt opp et avansert kamerasystem med ansiktsgjenkjenning. Går du på rødt lys risikerer du å bli vist på storskjerm ved siden av gaten. Foto: Finn Jarle Kvalheim

Ulike typer elektronisk overvåking brer om seg på verdensbasis. Men Kina har tidvis fått en del oppmerksomhet for sin gjennomføring av den. En bydel i Shenzhen har for eksempel et fullt utbygget system for ansiktsgjenkjenning og overvåking, der fotgjengere og bilførere identifiseres av systemet.

Rågjengere kan risikere å få ansiktet sitt vist frem på store skjermer i området rundt, ifølge South China Morning Post.

Både Huawei og allerede nevnte Tencent har sine hovedkvarter i Shenzhen, som kanskje best kan beskrives som Kinas Silicon Valley. Det er også her Foxconns iPhone-fabrikker ligger, en time eller to med bil unna Hongkong sørøst i Kina.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen