Illustrasjonsbilde.
Teknofil
Illustrasjonsbilde. (Bilde: Shutterstock)

Kinas første romstasjon vil stå klar i 2022

Ønsker å samarbeide med andre nasjoner.

Kina har store ambisjoner om å utfordre USA og Russland i verdensrommet. Per i dag har kineserne kun et romlaboratorium (Tiangong 1) i kretsløp rundt jorden. Dette er imidlertid ikke en fullverdig romstasjon ennå, ettersom astronauter ikke kan oppholde seg der over lengre perioder.

Derimot er det kjent at Kina planlegger å bygge sin egen «tredjegenerasjons romstasjon» som teknisk sett kan måle seg med Den internasjonale romstasjonen (ISS) og den planlagte russiske romstasjonen OPSEK

Nå melder Ing.dk via det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua at den kinesiske romstasjonen vil stå klar i 2022 – ikke 2020, som kinesiske myndigheter tidligere har estimert. 

Ikke like stor som ISS

Fra før har altså Kina det romlaboratoriet Tiangong 1 i verdensrommet. I 2016 vil en lignende modul, Tiangong 2, sendes opp. Først i 2018 sender de opp den første modulen som etter hvert vil bli en del av selve romstasjonen. 

Foto: China Daily (via Ing.dk)

Ytterligere to moduler skal komme på plass de påfølgende fire årene, før Tiangong Space Station vil stå klar i 2022. Hver modul på den kinesiske romstasjonen vil maksimalt ha en diameter på 4,2 meter. Kjernemodulen vil være 18,1 meter lang.

Kinas Tiangong Space Station vil bare ha en masse på rundt 60 tonn når den står klar i 2022. Til sammenligning er Den internasjonale romstasjonen på anslagsvis 450 tonn. 

Vil samarbeide med andre nasjoner

Sjefen for Kinas romfartsprogram, Yang Liwei, sa ifølge Ing.dk på en pressekonferanse at de var innstilt på å samarbeide med andre nasjoner. Liwei, som selv ble Kinas første «taikonaut» (kinesisk astronaut) gjennom tidene i 2003, sa dessuten at de også ville åpne for å la andre land koble til sine egne moduler til Kinas romstasjon.

For øyeblikket er det kun mulig for mennesker å reise ut i verdensrommet via romfartøy fra Russland (Soyouz) eller Kina (Shenzhou).

Bli med på en typisk morgen for astronautene
Dette er utsikten ombord på romstasjonen ISS »

(Kilder: Ing.dk, Xinhua)

 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen