Kina med SMS-sensur

Stadig flere kinesere bruker mobiltelefonen som komunikasjonsmiddel, og nå trapper landets regjering opp kontrollen av tekstmeldinger.

I følge menneskerettighetsorganisasjonen Reporters Without Borders finnes det nå 2800 kontrollstasjoner rundt om kring i Kina. Her blir alle tekstmeldinger kineserne sender kontrollert, slik at uønskede meldinger blir oppdaget og rapportert.

Resultatene uteblir ikke. I 2004 ble det i følge det danske nettstedet Politiken sendt til sammen 220 milliarder tekstmeldinger i Kina. Fra november til midten av desember det samme året skal kinesiske myndigheter ha fanget opp nesten 110 000 såkalte "ulovlige" tekstmeldinger.

"Usunne elementer"
I følge kinesiske myndigheter dreier de fleste ulovlige tekstmeldingene seg om ulovlige banker, falske lotterier, prostitusjon og pornografi. I tillegg sendes det en del andre "usunne elementer" som er det offisielle navnet på fenomenet.

Menneskerettighetsorganisasjonene er imidlertid ikke i tvil om hva disse "usunne elementene" dreier seg om. I følge danske Politiken inneholder hver fjerde ulovlige tekstmelding kritikk av landets styre og stell, noe som slås hardt ned på i Kina.

- Kinesiske arbeidere bruker også tekstmeldinger flittig til å varsle om demonstrasjoner og streiker, sier Marie Busck, rådgiver hos Dansk Institutt for Menneskerettigheter.

Busck mener at Kinas SMS-overvåking truer en rekke menneskerettigheter, som både retten til privatliv og ytringsfrihet.

I følge Politiken har det kinesiske selskapet som gjennomfører overvåkningen av tekstmeldinger for myndighetene, Venus Info Tech, full tillatelse til å skanne tekstmeldingene for "falske politiske rykter" og "reaksjonære bemerkninger"

(Kilde: Politiken, IT-avisen)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen