Apple iPad 2

Teknofil Kina kan stoppe iPad 3-salget

Apple iPad 2 (Bilde: Amobil.no)

Kina kan stoppe iPad 3-salget

Kinesisk selskap hevder de eier rettighetene til merkevaren, og vil nekte eksport fra kinesiske fabrikker.

Forhandlere i flere kinesiske byer skal ha blitt bedt om å fjerne Apples populære iPad-nettbrett fra hyllene, ifølge kinesiske medier. Årsaken skal være en rettstvist mellom Apple og et kinesisk selskap som hevder å eie rettighetene til varemerket "IPAD".

Les også: Blir iPad 3 lansert 7. mars?

Ifølge Dagens Næringsliv og New York Times har politiet denne uken begynt å beslaglegge iPad-er fra butikkhyller i flere kinesiske storbyer, blant annet Shijiazhuang og Xuzhou. Enkelte butikker har ifølge den kinesiske mikrobloggingstjenesten Sina Weibo begynt å selge iPad-er under disken for å unngå beslag, skriver New York Times.

Registrerte iPad-varemerke for tolv år siden

Det kinesiske selskapet Proview registrerte varemerket IPAD allerede i 2000, noe Apples advokater var oppmerksomme på. Før Apple lansert iPad i 2009 inngikk de derfor en avtale med et datterselskap av Proview om å kjøpe rettighetene. Det har i ettertid vist seg at avtalen kan være ugyldig.

En domstol i Shenzhen avviste i desember at Apple har rettighetene til iPad-varemerket. Etter det ba Proview myndighetene i mer enn 20 kinesiske byer om å undersøke om nettbrettene fortsatt var i salg. Nå skal myndighetene i enda flere byer, mer enn 30 ifølge Reuters, ha blitt bedt om å hjelpe Proview med å stoppe iPad-salget.

Dommen er blitt anket av Apple, men dette har utløst en rekke motsøksmål over hele Kina.

Risikerer eksportforbud for iPad 3

Apples nye iPad 3-nettbrett produseres i Kina, og den pågående tvisten kan bety problemer for Apples kommende iPad 3-lansering. Proview ønsker nemlig et eksportforbud for iPad 3.

– Vi mener Apple krenker merkenavnet IPAD. Målet er å stoppe eksporten av neste generasjon iPad, sier Proviews advokat Ma Dongxiao til den kinesiske avisen Global Times.

Proview var blant verdens største produsenter av PC-skjermer på 90-tallet, og begynte å produsere håndtholdte datamaskiner i 2000 som ble solgt under navnet IPAD.

Les også: iPad 3 kan få ultrarealistisk spillgrafikk

(Kilde: Dagens Næringsliv, New York Times, Reuters)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen