(Bilde: Det kinesiske vitenskapsakademiet / Montasje: Akam)

Kina med høyoppløselig bildebrikke

Kinesiske vitenskapsmenn skal ha utviklet kamera med 100 megapikslers bildebrikke.

Kina står bak mange store konstruksjoner. Både Den kinesiske mur og De tre kløfters demning er monumentale ingeniørbedrifter. Det er dog ikke bare byggverk kineserne kan lage, nå påstår Det kinesiske vitenskapsakademiet at de har utviklet et kamera med en 100 megapiksler stor CCD-bildebrikke. Kameraet har fått navnet IOE3-Kanban, og det tar bilder på 10.240 x 10.240 piksler.

Les også: Storformatkamera kan også brukes til å fotografere sport

100 megapiksler store IOE3-Kanban.
Det 100 megapiksler store IOE3-Kanban.Foto: Det kinesiske vitenskapsakademiet

Selv om bildebrikken har en veldig oppløsning, den påstås å være den med høyest oppløsning i Kina, så er ikke selve kameraet gigantisk. Pressemeldingen sier at den på sitt største kun måler 19,3 cm. Nevnte melding sier ingenting om vekt, men det påstås at den er en lettvekter.

På tross av liten størrelse og vekt skal den være en hardfør fyr. Ifølge akademiet skal den tåle temperaturer mellom 20 kuldegrader og 55 varmegrader.

Eksempelbilde fra IEO3-Kanban.
Eksempelbilde fra IEO3-Kanban.Foto: Det kinesiske vitenskapsakademiet

Kameraet skal visstnok brukes til å ta bilder fra luften. Brikken gir veldig mange detaljer og skal ha et ekstremt dynamikkomfang. Spesielt nevnes muligheter til å planlegge byer og transportløsninger, samt overvåke naturkatastrofer.

Om man ønsker seg et kamera med mulighet for høy oppløsning og detaljer vil man nok dessverre ikke ha muligheten til å kjøpe IEO3-Kanban. Det finnes heldigvis andre løsninger som for eksempel Nikon D800E, Pentax 645D eller Hasselblads H5D-60, om enn i litt forskjellige prisklasser.

Kilde: Petapixel / Det kinesiske vitenskapsakademiet

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen