Shanghai er foreløpig den eneste byen som får nyte godt av liberaliseringen. (Bilde: Wikipedia Commons)

Kina løsner på Internett-sensuren

Flere vestlige nettsteder er nå tilgjengelige – i én by.

Kina er på ingen måte kjent som det mest Internett-vennlige landet i verden. Den folkerike nasjonen har tidligere blitt rangert som en av verstingene når det gjelder sensur, og under Libya-borgerkrigen ble det meldt at regimet innførte enda strengere kontroll av Internett-leverandørene i landet.

På tross av de totalitære trekkene har Kina som kjent likevel opplevd en eventyrlig økonomisk vekst i mange år. Denne er nå i ferd med å avta, og for å fart på sakene igjen har kinesiske myndigheter bestemt seg for å reversere noen av sensurtiltakene, om enn i begrenset grad.

Skal tiltrekke investorer

Som avisen South China Morning Post rapporterer er flere av de tidligere forbudte, vestlige nettsidene nemlig nå blitt gjort tilgjengelige i landet. Blant disse er de populære sosiale mediene Facebook og Twitter, i tillegg til nettversjonen av avisen New York Times.

Opphevelsen av forbudet gjelder vel å merke kun innenfor den såkalte Shanghai-frihandelssonen. Denne ble nylig opprettet for å lokke utenlandske investorer og selskaper til den digre Shanghai-regionen, noe Internett-liberaliseringen altså skal hjelpe til med.

Ifølge kilder som South China Morning Post har vært i kontakt med er det imidlertid godt mulig at frihandlessonen utvides, noe som igjen kan innebære at enda flere får tilgang til de vestlige nettstedene.

Avisen melder for øvrig at utenlandske telekommunikasjonsselskaper nå ønskes velkommen til Shanghai-frihandelssonen for å tilby Internett-tjenester, noe som i så fall også er et stort steg i frihetlig retning for landet.

Shanghai kan trolig bli det neste Hong Kong: Der har de verdens raskeste Internett »

(Kilde: South China Morning Post, via The Verge)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen