Kim Dotcom vil lage sitt eget Internett
(Bilde: The Internet Party/YouTube)

Kim Dotcom vil lage sitt eget Internett

Store planer på gang for MegaUpload-grunnleggeren.

At det populære fildelingsnettstedet MegaUpload ble stengt av politiet i 2012 har ikke stanset grunnleggeren Kim Dotcom i å komme med nye fremstøt, enten det gjelder politiske partier eller avlytningssikre kommunikasjonstjenester. Nå melder nettstedet Gizmodo at mannen tilsynelatende har enda friskere ambisjoner, nemlig å skape et helt nytt Internett.

I hvilken grad planene er seriøst ment er selvsagt høyst uvisst,  men Dotcom har den siste tiden publisert en rekke Twitter-meldinger hvor han kommer med korte beskrivelser av det nye nettet, som han ikke overraskende har kalt «MegaNet».

Skal ikke kontrolleres eller sensureres

– Hva med et nytt Internett som verken kan kontrolleres, sensureres eller ødelegges av myndigheter og selskaper? Jeg jobber med saken, heter det i den første meldingen om det nye fremstøtet.

Dotcoms løsning kan minne om FireChat-applikasjonen.
Dotcoms løsning kan minne om FireChat-applikasjonen. Foto: Kurt Lekanger / montasje

I de påfølgende Twitter-meldingene beskrives MegaNet av Dotcom som et nett som ikke er IP-basert, og som vil gjøre det umulig med både DDoS-angrep, hacking, spionasje og sensur.

De tekniske detaljene er ikke klare, men ifølge Dotcom skal det dreie seg om utnyttelse av mobilnettverk, hvor hver mobil sammen danner et kryptert nettverk. Det hele skal fungere ved å ta i bruk ledig lagrings- og båndbreddekapasitet på mobiltelefonene til brukerne. I begynnelsen skal MegaNet imidlertid ikke utelukkende basere seg på mobile nettverk, ifølge en av Twitter-meldingene.

Minner om Firechat

Denne løsningen er ikke helt ukjent. Som Gizmodo peker på minner konseptet om den såkalte «multipeer connectivity»-løsningen som blant annet brukes av mobilapplikasjonen FireChat, som vi skrev om i mars i fjor. 

Denne fungerer ved at hver enkelt mobil opptrer som en node og et aksesspunkt ved hjelp av Wi-Fi og Bluetooth, og gjør at mobilene kan kommunisere med hverandre uten Internett-tilgang. Løsningen er avhengig av en viss tetthet av enheter for å fungere optimalt, men i teorien er det ingen geografisk begrensning på hvor store slike nettverk av mobiltelfoner og nettbrett kan bli.

Hvor langt Kim Dotcom kommer med planene, og akkurat hvordan konseptet hans skal fungere, gjenstår å se. I mellomtiden kan det nok være smart å følge med på Twitter-kontoen hans for oppdateringer. 

Kim Dotcom har også nylig lansert en Skype-konkurrent: Han har nå utlovet dusør til dem som kan finne sikkerhetshull i MegaChat »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen