Kill Buljo

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Den enkle samen Jompa Tormanns forlovelseskaffe forvandles til et blodbad når gjengen til den onde Buljo braser inn og skyter ned samtlige gjester, inkludert dansebandet. Politimannen Sid Wisløff og kollegaen Unni Formen starter etterforskningen. Jompa, som utrolig nok overlevde massakren, vet hvem de skyldige er og starter umiddelbart et blodig hevntokt.

Ikke for alle

Humoren i
Humoren i "Kill Buljo" er rå, nord-norsk og noe sær

Høres kjent ut ikke sant? Tarantino selv ville sikkert vært henrykt over denne ganske skamløse kopien av hans hevn-epos, med sine utallige filmreferanser, lurvete karakterer og amatørmessige b-filmpreg. Hvorvidt den godeste Quentin kan plassere Alta på kartet derimot, og om han kan svelge noe så særegent som nordnorsk råhumor, er heller tvilsomt. "Kill Buljo" er nemlig et turbovulgært, hjemmebrent-dunstende rølpebrøl av en parodifilm, som sikkert sitter som et skudd i de nordligste fylkene, men med formodentlig lavere appell sør for trygdebeltet.

Filmen gir på en måte litt pokker i om du liker den eller ikke, og gyver på med utemmet rompehumor i rike monn, og relativt fri flyt av samtlige kroppsvæsker. Nå er riktignok humor subjektivt, men de fintfølende kan muligens føle seg noe overveldet. Aksepterer man premisset, er det imidlertid lettere å la den insisterende harryfaktoren tvinge frem et knis i ny og ne.

Uoriginal, men velgjort

Det stereotypisk nordnorske blir litt forutsigbart, som det fargerike ordforrådet og de blaserte karakterene, men filmen scorer likevel med en del av dialogen og one-linerne. "Kill Buljo" bærer preg av å være en uhøytidelig kompislek, men som det amatørprosjektet det er, har den fin teknisk flyt. Manus –og skuespillermessig minner filmen litt om en famlende ungdomsskolerevy, med forventet fravær av innlevelse og følelse, men likevel med en viss sjarm og avvæpnende lettsindighet.

Het same-erotikk komplett med tennissokker.
Het same-erotikk komplett med tennissokker.

Filmreferansene er småartige, men av og til ganske tilfeldige og dårlig integrerte i settingen, noe som kanskje er meningen. Regissøren har nok i det store og hele innsett sine begrensninger i arbeidet med filmen og bevisst lagt lista så lavt som mulig. For så vidt en smart strategi, som også gjør det vanskelig å gi Kill Buljo altfor hard medfart.

Velutstyrt utgivelse

DVD-versjonen av "Kill Buljo" består av to skiver; en med filmen i vanlig 90-minutters utgave, og en annen som inneholder filmen i utvidet versjon supplert med alt man har klart å skrape sammen av ekstramateriale. Vi finner her blant annet Otto Jespersens intervju med filmskaperne, en bakom-"dokumentar", tabber, trailere etc. Noe av dette er moderat underholdende, men det meste er ganske kjedelig og overflødig og dessuten labert presentert. Ekstramaterialet gir likevel utgivelsen litt mer kjøtt på bena.

Se trailer til filmen her.

Konklusjon

Med tanke på at filmskaperne åpenbart er teknisk kompetente og samtidig har initiativ nok til å skrape sammen nok penger til å stable dette prosjektet på bena, er det litt synd at manuset ikke er mer gjennomarbeidet og originalt. Men filmen byr på underholdende øyeblikk, og er morsom når humoren ikke er altfor lokal. For den gjengse, edru publikummer kan nok filmen likevel oppfattes litt i overkant vulgær. Alt i alt en opplevelse sånn cirka midt på treet.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen