Test

Kill Buljo

På et budsjett norsk filmbransje ville rynke på nesen over har regissør Tommy Wirkola og kompani ikke bare prestert den bragden å spille inn og fullføre en hel langfilm, det har også lykkes dem å få den satt opp på kino over hele landet. Helt siden den første traileren for filmen kom på nett for noen år siden har "Kill Buljo" hatt et trofast følge på nettet, og nå er endelig parodien på "Kill Bill" blitt fullført.

"Kill Bill" og alle de andre filmene

Jompa
Jompa "va da faen mæ ikkje dau".

I likhet med sin kanskje tydeligste inspirasjonskilde åpner "Kill Buljo" med at samen Jompa, så vel som hele bryllupsfølget, blir skutt ned, og etterlatt for død under bryllupskaffen. Men Jompa var da "faen mæ ikkje dau", og våkner opp igjen på et sykehus. Det tar ikke lange tiden før samen begir seg ut på et hevntokt fylt til randen med snøscooterjakter, mye skuddveksling og sverdkamper.

Samtidig følger vi den samehatende mannssjåvinisten Sid, byens politisjef, som prøver å løse bryllupskaffemordet. Sid på sin side er hellig overbevist om at Jompa gjorde dette selv, til tross for at han hadde flere kulehull i seg enn noen av de andre som var tilstede. Heldigvis for Jompa sin del er ikke hele politistyrken fullstendig inkompetent, og den vakre politikvinnen Unni Formen bestemmer seg for å hjelpe ham.

I det store og hele følger "Kill Buljo" hovedplottet til "Kill Bill" ganske tett, men historien fortelles dog på under det halve av tiden og er fylt til randen med referanser til alt fra "Star Wars" til "Piknik med døden".

Noe bra og en del mindre bra

Politiet har hendene fulle i
Politiet har hendene fulle i "Kill Buljo".

Først og fremst skal det sies at Wirkola og kompani med "Kill Buljo" har lykkes bedre enn det Hollywood har presset ut av parodisjangeren de siste årene. Om noen trenger bevis er det bare å sette seg ned å se "Date Movie" fra ende til annen, en bragd som får selv "Cyborg" med Jean Claude van Damme til å friste.

"Kill Buljo" har nemlig ikke snublet i den samme fellen som så mange andre av dagens parodier gjør; heller enn å referere kun til de nyeste filmene som vil være glemt om et par år har man med "Kill Buljo" heller valgt å parodiere mer tidløse filmer, noe som gjør at filmen vil eldes mye mer grasiøst.

Beklageligvis tror jeg du må innta et par halvlitere før rølpehumoren i "Kill Buljo" faller helt i smak. Det hender seg også at det er referanser til andre filmer uten at de blir gjort noe morsomt poeng ut av det, og det er ikke å dytte under en stol at en parodi må ta noe på kornet før den kan være vellykket. Filmen blir derfor bare tidvis morsom, og noen ganger er den også bare ekkel uten at du trekker på smilebåndene, noe som er synd, for det ligger mye utappet potensiale i konseptet. "Kill Buljo"s artigste detaljer er ofte små upoengterte ting i bakgrunnen, så all honnør til det som har jobbet med settdekorasjonene.

Damene kommer dårligst ut av det i
Damene kommer dårligst ut av det i "Kill Buljo".

Til å være filmet på et minimalt budsjett tar også "Kill Buljo" seg meget godt ut, og både foto, klipp og musikk holder god standard alt tatt i betraktning. Skuespillet, derimot, er det så som så med. Verst av alt kommer de kvinnelige karakterene ut, da de ikke har fått like karikerte roller å spille, resultatet; omtrent i samme klasse som "Hotel Cæsar". Stig Frode Henriksen gjør dog en tålbar jobb som Jompa, og Frank Arne Olsen utmerker seg klart i rollen som Pappa Buljo.

Konklusjon

Samlet sett er "Kill Buljo" en film som nok lider av et litt for dårlig manus, som på det sterkeste bidrar til å trekke alle de positive sidene ved filmen litt lenger ned enn de hadde behøvd være. Er du likevel i form for en parodi, gå for guds skyld mye heller å se denne filmen enn "Epic Movie". I "Kill Buljo" får du i det minste en god dose nordnorsk humor og en god dose debutantenergi.

Se trailer til filmen her.

Kill Buljo - The Movie   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen