Kickstarter-svindler fikk myndighetene på nakken
Teknofil
(Bilde: The Forking Path / Shutterstock)

Kickstarter-svindler fikk myndighetene på nakken

Amerikanske FTC ble involvert etter at brettspill-finansiering gikk til noe helt annet enn spillet.

Folkefinansiering har resultert i mye spennende som kanskje ikke hadde blitt laget om det måtte finansieres på tradisjonelt vis, men der det er penger å hente finnes det også svindlere.

Nå har amerikanske Federal Trade Comission (FTC) tatt grep etter at en Kickstarter-kampanje for et brettspill gikk galt.

Samlet inn penger for Lovecraft-inspirert brettspill

Kampanjen ble lansert i mai 2012, og til sammen 1246 mennesker spyttet inn 122 874 amerikanske dollar for at brettspillet The Doom That Came to Atlantic City skulle bli produsert.

Det endelige spillet ble seende slik ut.
Det endelige spillet ble seende slik ut. Foto: Cryptozoic

Spillet var inspirert av Monopol og Cthulhu-mytoset til forfatter H.P. Lovecraft. Det ble skapt av Keith Baker og Lee Moyer. For dem var spillet et kjærlighetsprosjekt som de hadde brukt over ett tiår på.

Feilen deres var å involvere en person ved navn Erik Chevalier, som hadde startet et nytt selskap og skulle produsere og gi ut spillet.

Han var ansvarlig for kampanjen, og mottok alle pengene for å produsere spillet. Etter å i lang tid ha gitt uttrykk for at ting gikk etter planen, kansellerte han den plutselig i 2013 – til både backernes og partnernes store overraskelse.

På det tidspunktet lovet han å gi alle pengene tilbake til backerne, men det skjedde ikke.

– Brukte pengene på seg selv

Ifølge FTC brukte han pengene på personlige utgifter. Han brukte dem blant annet på leie av bolig, å flytte til en annen stat, på utstyr og på et helt annet prosjekt han jobbet med.

FTC skriver at folk må akseptere en viss risiko når de støtter folkefinansieringsprosjekter på for eksempel Kickstarter, ettersom det er alltid usikkerhet involvert i det starte noe nytt. Men de understreker at folk må kunne stole på at pengene faktisk blir brukt på prosjektet de støtter, og ikke noe annet.

De har nå kommet til rettslig enighet med Chevalier. Han har blitt instruert om å holde alle løfter om tilbakebetaling. Han har også fått en bot på hele 111 794 dollar, men den har han ikke råd til å betale. Det ser med andre ord ikke ut som folk får pengene tilbake likevel.

Men historien har en slags lykkelig slutt likevel. Spillet ble nemlig reddet av den etablerte brettspillutgiveren Cryptozoic Entertainment. Ikke bare ble det lansert i 2014, men de som backet det på Kickstarter fikk spillet på Cryptozoics regning.

Visste du at VR-brillene Oculus Rift ble til takket være Kickstarter?
Nå har skaperne annonsert lanseringsvinduet og noen kule kontrollere »

(Kilde: FTC og Cnet)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen